Den stora frågan är inte burka det är kepsen!

Då det gäller klädseln burka så har jag faktiskt ingen erfarenhet av detta i skolsammanhang. Jag har heller aldrig någonsin sett vare sig en förälder eller en elev i burka. Däremot har jag själv prövat en burka för att få en förståelse för vad detta är. Jag har också provat en keps för att lära mig något om kepsen och känslan av att bära den. Vad jag menar är att frågan är liten. Frågan om burka handlar om något annat. Det är inte en fråga som får mig att nicka igenkännande och en fråga som får mig att tänka – det var på tiden!

Jag tycket inte om frågor av detta slag. Det är att föra oss på vägar bort ifrån det verkliga innehållet i skolan. Det är inte en övergripande fråga för skolan. Däremot är lärandet det. Innehållet och uppdraget. Det går att styra med frågor. Men den här frågan styr ut i och ned i diket.

Vill man väcka debatt, förbud eller diskussion i skolan är det fel klädesplagg man diskuterar. I skolan går hälften av lärarna i taket om man talar om kepsarna. Och hälften av lärarna går ifrån mötet i rena protesten för att den diskussionen är en diskussion som gått i stå. Men som sagt – kepsfrågan skulle nog kamma hem en och annan röst. Den är alltid högaktuell. Men inte heller kepsfrågan är en fråga som är viktig, den görs viktig och för också iväg diskussionerna bort från det som händer i huvudet på dem som bär sin keps. Den diskussionen är långt viktigare. Låt oss föra tanken innanför dessa klädesplagg – vad sker för lärande här och varför och genom vad och hur?

… och för att trassla in mig ännu mer … då jag besökte Skottland och slank in i det svenska Ikea så bar hela (HELA) personalen där keps. Och den satt där den satt. Och det var absolut inget fel på vare sig hyfs eller innehållsarbete – man visste precis vad saker och ting fanns, hur att möta kunder på ett trevligt sätt. Kanske att Ikea hade en tanke på det innehåll man är där att ordna och kunna kring?

Det här inlägget postades i Hinder för lärande, Värdegrunden, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

11 svar på Den stora frågan är inte burka det är kepsen!

 1. Morrica skriver:

  Du har så rätt – vad människan bär på huvudet är inte ens bråkdelen så viktigt som vad som finns inne i huvudet.

 2. Pingback: Tweets that mention Den stora frågan är inte burka det är kepsen! « Anne-Marie Körling -- Topsy.com

 3. sspirit skriver:

  Varenda gång jag hör och se någonting om kepsen tänker jag på hur under min kommunistiska bardom var det förbudet för pojkar och män att bära långt hår. På den tiden det var självklar konsekvens att läraren klipper håret på pojkeleverna om föräldrarna inte skötte detta. Likaså, som vuxen man med långt hår kunde man blir angripen och fängslad av polisen bara för en sådan anledning.
  På den tiden födes en mycket känd rocksång om detta. Bandet som vågade spela den på flydde landet och sångaren blev fängslad. Men sången levde gott bland människorna, även igen vågade sjunga den direkt på gatan.
  Här får ni smak på den med en liten engelsk översättning av verserna:
  http://www.youtube.com/watch?v=qmtKqnTlCdk

 4. Anne-Marie Körling skriver:

  Vackra människa – du är tillbaka, Hej Sspirit. // Anne-Marie

 5. sspirit skriver:

  Ja,jag är tillbaka till mina vardagliga läsningar, youtube och facebook. Mycket svårt när de är inte tillgängliga på grund av statlig förbud.

 6. Plura skriver:

  sspirit – förstår hur det var. Den greve Dracula på tronen var det inte konstigt med ett förföljelsemani utan dess like. Och nuvarande är väl inte ett spår bättre. Man vet ju aldrig var karln tittar när man har honom framför sig, den gamle borgmästaren. Plura

 7. sspirit skriver:

  Plura – jag är född och uppvuxen i Rumänien, men om Dracula har jag inte hört någonting förrän kommunismens fall. För oss rumäner Dracula är en påhittad figur som har sin charm, men ingenting mer. Och greven var inte bättre eller sämre än andra som levde på den tiden i olika delar av Europa.
  Jag är hemkommen från Kina och där,som kanske du vet är inte tillgängliga facebook, youtube, twitter. Det går inte att ringa utlandet från en kinesisk telefon eller mobil om man inte har en mycket speciellt kontrakt( mestadels jobbrelaterad). Och oavsett kinesisk abonnemang man kan inte skicka eller ta emot sms till/från utlandet. Såklart är massa med bloggar och websidor som inte går att öppnas.

  Vad jag tycker att det är mycket, mycket sorgligt och jag förfäras av är att gång på gång västvärlden pekar med rakt arm mot u-länderna för den ena eller den andra. Samtidigt som gång på gång man ser samma regler införda hemma, bara under andra former. Är människan inkapabel av lära sig av historiens misstag?!

 8. Plura skriver:

  Om det där med greve Dracula, både jag och nej. Jag var i Bukarest hösten 2003 på det Rumänska inrikesdepartementets inbjudan. Då hade jag förmånen, eller hur jag ska säga, att träffa den då aktive borgmästaren i Bukarest, han med de kraftigt skelande ögna. Han som man inte vet var han tittar när man pratar med karln.

  Allt någon gjorde han sig lite lustig över just greve Dracula i Transylvanien. Han påstod att det på 1200-talet fanns en greve Dracula, men han levde i Bukarest och om jag inte mindes fel hade han ett stort politiskt inflytande i Rumänien på den tiden.

  Men jag vet inte, Rumäniens president kanske lurades.

  Och tyvärr är väl vårt historiska minne kort. Misstag måste tyvärr göras om av varje generation tycks det som. Riktigt vad man ska göra åt det vet jag inte. Plura

 9. sspirit skriver:

  Och Anne-Marie, nu drar jag igen en Kina historia. Jag har besökt där min bror som jobbar på/för Ikea. 180 anställda på kontoret där han jobbar, människor från Kina,Sverige,Tjeckien, Danmark, Frankrike, Spanien, England, Irland, Skottland, Ryssland,Polen,Slovakien, Rumänien,Turkiet, USA, Israel,Australien, Singapore,Indien, Malaysia och Japan. Och inte en enda som bär kavaj och kostym till skillnad från alla andra multinationella företag som har kontoret i samma byggnad. det är Ikeas oskriven policy att personalen skall inte klä upp sig. För det enkla anledningen att de har annat att tänka på och erbjuda än kläderna som de bär. Det tycker jag är mycket, mycket stor. Och lärorik.

 10. Anne-Marie Körling skriver:

  Tack för nedslag och inslag om Kina… uppskattas… ska du skriva en egen blogg nu? A-M

 11. sspirit skriver:

  Hmmmmmmmmmmm….inte redo ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.