Källkritiskt förhållningssätt

Om man har ett källkritiskt förhållningssätt är man öppen för relationerna, möten, äventyren och nyfikenheten på källan. Man förälskar sig en aning i ursprunget och hälsar på i tider man inte tänkt sig hälsa på. Att vara källkritisk är att vara nyfiken. Man ställer sig liksom frågan – vem är du? Vem sa det där? Var kom det därifrån? Hur vet du? Varför kunde du det där? Berätta om var du fann uppgifterna? Och det är inte negativa värderingar i dessa frågor – bara underbar nyfikenhet. Jag myntar härmed det källkritiska förhållningssättet. Jag är en källa. Du är också det.

Det här inlägget postades i Källkritik och undervisning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Källkritiskt förhållningssätt

  1. Pingback: Källkritik - SLS/ Språk-läs och skriv/ åk 3-5 läsåret 15/16 | Pearltrees

Kommentarer är stängda.