Lektionsidé: Underbara ordförråd, tack Jamie Oliver


Alltså ordförrådet, det är ett slags skafferi för orden, en del har man för vissa bruk, andra har man för blåbärssylt, vissa ord passar bara för skratt, andra ord passar för allvar, ett ord är som en kaka, och jag tänker vilka underbara ord kan jag inte finna i en receptsamling av Jamie Oliver, kanske närmare bestämt den som översatt Jamie Olivers bok till svenska Kerstin Törngren (detta är ett källkritiskt förhållningssätt, med källkritiken kan vi komma mycket, mycket långt och dessutom ha roligt och relatera till personer, göra mer personligt så att säga):

 • maträtt
 • smakrik
 • hemlagat
 • maränger
 • matberedare
 • smörklick
 • buljong
 • grundrecept
 • örter
 • citron
 • pepprig
 • jungfruolja
 • apelsinjuice
 • vitlök
 • smör
 • endiver
 • ungsfast
 • folie
 • timjan
 • spiskumminfröna
 • koriander
 • förvärmd
 • grädda
 • pöser
 • svalna
 • kikärter
 • hallon
 • florsocker
 • ekologiska
 • mandel
 • passion
 • kardemumma
Jag tog orden ur Jamie Olivers Den nakna kockens återkomst, 2000. Nu har jag tagit över dem till mitt ordförråd. Jag ska nu använda några av orden
 • kardemumma doftar det då jag bakar bullar
 • Jag tar sexton spiskumminfrön och planterar dem i örtträdgården.
 • Det var två kikärter kvar på tallriken.
Jag tänker förstås utifrån språkutveckling. Jag hänvisar också till mitt tidigare inlägg idag – Underbara ordförråd av Torgny Lindgren. Vad gillar du för matord. Ta fram ett ur ditt inre skafferi? Jag gillar ordet ”svartrötter”. 
Det här inlägget postades i Ordförrådet, Skolmat och annat ätbart!, Strategier, Svenska, Svenskämnet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.