Vill du vara elev i ditt eget klassrum?

– Vill du vara elev i ditt eget klassrum?

Ja, så brukar jag fundera, så brukar jag fråga. Vill du höra ditt namn uttalas i klassrummet? Varför inte om du svarar nej, varför ja om du svarar ja? Vill du sitta längst fram eller längst bak? Vill du försvinna ur fokus? Vill du ha kontakt med läraren? Hur är det att heta Kalle i ditt klassrum?

Barnkonventionens rätt till ett namn – betyder också att namnet som uttalas får värme och färg av uttalaren och utroparen. Ibland tänker jag att barn får höra talas om sig i så många negativa ordalag eller höra sitt namn ihop med negationer – NEJ, Nej Lisa, du får inte …

Hur är det med anslaget i våra klassrum. Är skolan generös? Är vi generösa? Hur låter vi kring barn? Varför låter vi som vi låter? Hur är det att vara elev i ditt klassrum?

Det här inlägget postades i Ansvaret, Barns rättigheter, Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vill du vara elev i ditt eget klassrum?

  1. Sara Ahlin skriver:

    Igår såg jag tv-programmet Barn av sitt språk – Körlings barn – och åh, vilket bra program! Där ställde du också frågan du har i detta inlägg – och det var en så superbra fråga. Jag funderar nog en del på den idag…

  2. Anne-Marie Körling skriver:

    Hej Sara, ja, det är en fråga jag ställt mig själv om och om igen. Den frågan är egentligen daglig. Må gott, A-m

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.