Ordförrådet och skolspråken

P1070119

Pluttifikationstabellen säger Pippi Långstrump. Hon går inte i skolan. Om hon hade gått i skolan hade hon lärt sig en hel del begrepp, kanske hade hon redan efter någon dag sagt multiplikationstabellen. Det beror på hur läraren och de andra eleverna talade med ord som stöttade och visade.

Låt oss tänka att vi har en elev i årskurs ett. Eleven har inte alla skolbegrepp, alla ord för hur man förklarar geografi eller vad fulluren är, eleven kan heller inte skriva som eleven i årskurs sju, åtta eller nio. Eleven vet en hel del om himlen men kanske inte om alla månar som finns eller hur ordningen är skapad. I årskurs tre vet eleven en hel del om Vintergatan och planeternas ordning i förhållande till solen.

Det kan ibland vara bra att veta att det skolan ger, det skolan möjliggör för eleverna att tänka, tala och undra kring, utbildar dem, ger ordförråd och vidgar begreppen.

 

Det här inlägget postades i Kommunikationen, Ordförrådet, Pedagogiska miljöer. Bokmärk permalänken.