Steget från elevens brister till undervisningens möjligheter

Fokus blir alldeles för ofta att eleven inte gör, inte kan, inte förmår, inte visar intresse istället för att tänka och fundera över vårt nödvändiga fokus: hur ger vi undervisning som gör att eleven kan, vill delta och göra, förmår och tillåts engagera sig och visa intresse.

Jag skulle gärna se en större diskussion om vårt undervisande fokus och hur det skapar möjligheter för elevens lärande. Ingen utvecklas av att höra att: Du ska, du måste, du kan inte, du gör inte, du måste visa dig mer intresserad. Fokus ska vara att tala om lärandet och när eleven inte förstår, kan kliva in i tankegångarna – undervisa mer och en gång till.

Det här inlägget postades i Formativ bedömning, Kommunikationen, Lektioner och lektionsförslag. Bokmärk permalänken.