En helt ny värld – denna gång om glädje och humor

Det är med nya ögon jag läser Daniel H. Pinks bok En helt ny värld. Jag fick den för många år sedan då jag utbildade mig utomlands. Då kändes texten skrämmande långt ifrån mig. Idag är texten högaktuell för mig. Jag kan ta den till mig. Då boken kom ut på svenska hade jag skrivit om den och förlaget sände mig ett friex. Det är jag tacksam för. Jag är inte helt säker på att jag skulle söka upp den igen. Nu sitter jag och läser och grubblar och tänker framtid. Innehållet i boken gör mig angeläget hoppfull. Det behöver jag.

Daniel H. Pink beskriver hur vi lämnar ett informationssamhälle för att träda in i ett konceptsamhälle. I detta konceptsamhälle krävs innovationer, kreativitet, social kompetens. Den sociala kompetensen innebär glädje, empati, hoppfullhet. Jag läser om en mycket viktigt uppdrag i undervisningen – glädje. Det finns undersökningar om kraftfulla ledare av storföretag – och det visar sig då man undersöker varför de lyckas så bra – och det visar sig att de skrattar tre gånger så ofta som andra chefer. Humor och glädje alltså.

Humor är ett svårt område. Det krävs lek, innovationer och perspektivbyte för att riktigt förstå humor. Man måste kunna skratta åt sig själv, med andra, och ha ett ”hitta-på-anslag”. Humor har Sigmund Freud skrivit om, jag tror jag läste en bok om Vitsen och det undermedvetna för många år sedan. I informationssamhället har humorn och glädjen försvunnit till förmån för förklaringarna. Information handlar om förklaringar och givna sådana.

Det finns ett framtaget test, ett alternativ till SAT-prov som professor Robert Sternberg tagit fram. I provet får studenterna fem serier ur tidningar. I tomma pratbubblor ska studenterna skapa roliga bildtexter för var och en av dem. De måste också skriva och berätta en historia utifrån en rubrik, ex Bläckfiskens gympadojjor. Studenterna får också verklighetsbaserade utmaningar – hur att komma på en fest utan att känna någon eller hur att övertala sina vänner att flytta möbler.

Presentationsstressen blir mindre och uppdraget i proven utmanande och kreativa.

Framtidens förmågor är att berätta, utveckla samspel, ansvara för demokrati och synen på människan, ja, detta är mina ord. Daniel H. Pink har brutit ned detta till  – berättelsen, empatin, kreativiteten och hoppet. Eller kring de viktiga sex viktiga utbildningsområden som samspelar med konceptsamhällets förväntningar.

Jag återkommer.

Anne-Marie


Daniel H Pink föreläser om ekonomisk förändring, skriver in affärsliv och ekonomi i New York Times och var tidigare vice-president Al Gores talskrivare. Daniel H Pink; En helt ny värld, Litteraturhuset, 2009

Det här inlägget postades i Autodidakten, Visionerna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En helt ny värld – denna gång om glädje och humor

  1. Plura skriver:

    Spännande slutsater tycker Plura – då har du och jag en framtid som berättare, samspelare och människokännare. Borde vara en bra kombination för att lyckas med att skapa koncept genom kreativitet.

    Det är det jag försöker mig på i skolans värld att skapa ett koncept för praktisk tillämpning av styrdokumenten. Som inte precis är skrattretande, men nödvändiga för en kvalitets skola.

  2. Pingback: Tweets that mention http://korlingsord.se/?p=8223utm_sourcepingback -- Topsy.com

Kommentarer är stängda.