Språket – som rinnande vatten!

Jag fann en saga som löd så här:

” – Hur rinner vattnet i Storforsen?

Klingande, springande, svingande, tvingande, ångande, gångande, stångande, språnande, summande, skummande, trummande, brummande, simmande, immande, glimmande, stimmande, hånande, trånande, blånande, dånande, mumlande, fumlande, grumlande, tumlande, gnällande, skällande, svällande, vällande, susande, brusande, rusande, frustande, glidande, aldrig bidande –

allt på en gång i en kluckande, suckande sång med evinnerligt svall rinner vattnet i Storforsens fall.”

Körling fotograferar 2010

Den här berättelsen lästes för mig då jag var barn, 1956 kom boken ut; Min skattkammare, Noaks ark, Natur och Kultur.

Jag kan inte annat än förundras över det språk som kluckade omkring i mitt barndomsliv. Som rinnande vatten.

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Högläsning, Litteratur och läsning, Ordförrådet. Bokmärk permalänken.