OBS: Detta brev kan ni få som en PDF och då är det med annat typsnitt. Lämna din mejladress här nedan så sänder jag det via mejl. Vänligen/A-M
Läsbrev till föräldrar i grundskolan augusti 2019
Bästa vårdnadshavare.
Det är ett äventyr att kunna läsa. Det är ett arbete att lära sig att läsa. När ett barn kan läsa fortsätter läsutvecklingen och läsförståelsen fördjupas. Vi fortsätter att lära oss att läsa hela livet. Vi vidgar vår repertoar och läser dagstidningar, samhällsinformation, digitala artiklar och det finstilta i ett kontrakt som binder oss till ett avtal. Vi blir aldrig färdigutbildade. Nya textvärldar öppnar sig och med dessa nya ord och ett nytt sätt att berätta och förklara. Varje gång vi läser utbildar vi oss i att läsa och förstår hur det är att läsa.
Det vimlar av ord i böcker
Det är genom att läsa vi tillägnar oss ett större ordförråd. När vi pratar ersätts många ord av att vi pekar, nickar och säger – Hämta den!I skriftspråket skulle samma mening vara; Kan du hämta den röda tröjan som ligger längst ner i byrålådan? I text blir det tydligare och måste vara så. Att läsa tillsammans och att prata om det vi läser gör att vi erövrar ord och vidgar vårt ordförråd. När vi läser får vi uppleva andra världar och ges näring till fantasi. När vi läser får vi veta saker och ting. Med orden kommer världen att bli större. Många barn jag talar med tycker om ord och vill lära sig ord. Böcker vimlar av ord.
I rikt ordförråd i skolans ämnen
I skolan möter barnen stora begrepp. Varje kursplan innehåller ord. I ämnet fysik finns orden; ljuskällor, ledningsförmåga, magnetism, balansgång, filtrering, väder, klimat, skuggor, himlakroppar, energikvalitet, strålningsbalans, partiklar, hävarmar, ljudmiljö, elementärpartikelfysik och nanoteknik… för att nämna några. I kursplanen för ämnet bild finns orden; sagobilder, linje, yta, gips, informativa bilder, teckning, lera, konstbilder, tredimensionell, återanvändning, budskap med flera.
Läs tillsammans med barnet. Upptäck ord och formuleringar. Upplev berättelser och fantasi. Skratta, tänk och prata om det ni upptäcker i böcker, tidningar, på syltburken, på skyltar och i film. Minns också att läsa är att lyssna. Läs så det hörs.
Vardagsprata om vad vi läser
Gör samtalet om läsande till något vardagligt. Prata med era barn om hur det går att läsa, hur de gör för att läsa, vad de tänker på då de läser, vad barnet upptäcker i böcker och när barnet får läsa. Gör samtalen lika vardagliga som då vi frågar om maten de ätit eller vad som serverades i skolan. Ditt intresse för barnets läsande kan barnet låna av. I skolan läser barnen mycket. Alla ämnen handlar om att läsa, skriva, formulera, tänka och kommunicera.
Skolans synnerligen viktiga uppdrag
Skolan har ett synnerligen viktigt uppdrag att lära barn att läsa, skriva, tala och lyssna. Allt för att barn ska få lära sig att läsa i en alltmer kärvande och utmanande värld av texter, annonser, nätartiklar och böcker. I skolan möter barn nya ord och med dem nya ämnen. Barnen lär sig att läsa på raderna, mellan raderna och ur texter uttrycka sina åsikter och tankar och därigenom kunna delta och själv kunna. Alla läser inte på samma sätt men alla ska få uppleva att texter är tillgängliga och åtkomliga. Det är ett pedagogiskt arbete att anpassa, tillgängliggöra och utmana varje barn utifrån barnets behov.
Under skolåren, från förskoleklass till årskurs nio, ska varje elev få möjlighet att utveckla sitt språk i olika sammanhang, genom en variation av texter, olika sätt att berätta, förstå genrer och få en vidgad förståelse, såväl för sig själv som för andra. Språk handlar om identitet; att få uppleva mening och känsla av att ingå är identitetsstärkande. Att själv kunna formulera sig, förstå det som är skrivet, själv kunna använda ord och göra sin stämma hörd samtidigt som man kan lyssna till vad andra tänker, känner och tycker.
Var en nyfiken förälder
Som förälder kan ni bekräfta ert barns lärande genom att visa er nyfikna. Fråga öppet och ställ frågor som riktar sin in mot skolans innehåll:
- Berätta om ett ord du upptäckt idag?
- Berätta om något du fått lyssna till?
- Berätta om något du har läst?
- Hur gör du för att förstå?
- Hur gör du när du läser?
Att bekräfta barnets lärande handlar också om att lyssna till vad de har att berätta; Så många saker ni får lära er i skolan. Det är viktiga saker som du berättar om.Nyfikenheten stärker skolans innehåll.
Läs högt!
Det är frestande att uppmana föräldrar att högläsa för sina barn och tonåringar. Barn älskar sina föräldrars röster och det ni berättar och visar dem. Med högläsningen kan också läxan bli begriplig.
Det är stor skillnad mellan talat språk och uppläst språk. Högläsningen erbjuder en bro från talspråk till skriftspråk. Att få vila på sin förälders arm och tillsammans med föräldern öppna textvärldar är ett lässtöd in i äventyret. Precis som då du lärde ditt barn att cykla, äta med kniv och gaffel eller stå på händer.Allt är språk. Vi kan alltid lägga till ord. Generöst ge fler. Ett läsår har börjat!
Anne-Marie Körling
Lärare, författare och tidigare Sveriges läsambassadör – nu medverkande i #väckboken Kulturrådet
Önskar Pdf-fil av föräldrabrevet.
Tänker använda det som peppa till föräldrarna.
Tack på förhand.
Mvh Anna-Lena
Tack för fint formulerade ord om lösning. Tar tacksamt emot PDF:en.
Hej!
Tack, så bra! Jag vill gärna ha ditt brev som PDF.
Mvh Karin
Viktigt! Tack på förhand!
Hej, kan du svara mig om du fått brevet?
Jag är osäker på om ni har fått mitt brev. Säg till i så fall.
Hej! Underbart brev om läsningens betydelse! Tar tacksamt emot ett i PDF-format.
Hej!
Jag tyckte att det var ett mycket bra brev. Jag vill gärna ha det som PDF.
Tack på förhand!
Hej! Jag vill gärna ha föräldrabrevet som pdf på mailen.
Mvh Maria Staaf
Hej!
Jag tar gärna dela brevet, det förklarar på ett trevligt sätt vikten av kunskap kring ord.
Tack för att du delar med dig av dina kloka ord! Tar tacksamt emot ditt brev.
Hej!
Önskar pdf på detta välformulerade brev.
Jag vill gärna ha brevet. Tack, Camilla
Tack för erbjudandet!
Mycket bra text kring läsning, tar tacksamt emot ett brev i pdf-format.
Hej!
Önskar gärna få ovan brev i pdf-format. Mycket bra!!!!
Vänliga hälsningar
Lärarbibliotekarie och speciallärare
Christine Landin ( http://www.angsdalsbiblioteket.se – har dokumenterat mina senaste läsprojekt med all personal på denna blogg-
dessa läsprojekt har jag drivit under 16 år på Ängsdals skola )
Skicka,gärna brevet i pdf. Tack på förhand!
Jag tar gärna denna text som pdf.
Det känns angeläget att kunna presentera detta för föräldrarna.
Hej
Jag skulle väldigt gärna ha brevet i PDF form
Tack på förhand
Hej! Jag tar gärna emot ditt brev som pdf.
Med vänlig hälsning, Lena
Vi tar gärna emot ditt brev.
Mvh A-K Åkerlund
Vill gärna ha brevet i pdf.
Så generöst! Ett himla bra innehåll gällande läsning som jag gärna tar emot. Tack för besöket i Sig… Strängnäs härom veckan förresten!
Hej!
Vilket bra brev och så generöst att du delar med dig! Jag tar gärna emot detta brevet.
Tar gärna emot brevet med dina kloka ord om läsning.
Tar gärna emot en pdf:)
Mvh Maria
Tar gärna emot brevet i pdf!
Tar gärna emot!
Har ni fått breven? Jag har haft problem med kommentarerna? Om inte skriv igen.
Hej
Vet inte om detta fungerar fortfarande..
Jag skulle jättegärna vilja ha pdf formatet på detta brev.
Mvh Kim Olauson
Skickade idag. Vänligen A-M
Hej!
Jag vill gärna använda mig av ditt fantastiska brev om läsning.
Hälsningar och tack på förhand!
Anna-Karin
vill gärna ta del av brevet som pdf-fil!
Hej! Jag sitter just och funderar på hur jag ska formulera ett brev till vårdnadshavare inför sommarlovsläsning. Jag tar gärna del av ditt brev i PDF-format, om det fortfarande är möjligt.
Bästa hälsningar
Emma Linder