Snacka om söndagar: Tage Danielssons söndagar

Jag älskar att läsa kapitelrubriker. Här har jag läst de som Tage Danielsson skrivit i boken Tage Danielssons postilla, Profana predikningar och betraktelser. Så här ser boken ut och i mitten finns en underfundig teckning och illustration av självaste Tage. Det är Per Åhlin som har gjort den och alla andra lika underfundiga bilder i självaste boken.

 

Särskilt roligt är det att också läsa dagens text som följer precis inpå rubriken. De här är bara för att läsa, eller högläsa för totalt ointresserade elever som håller masken när de blir intresserade och när de långsamt förstår att man kan skriva om en söndag och att de också får göra det. Men bara om de frågar. Begäret ska vara deras. Vi lärare kommer med ett retsamt innehåll. Läs detta för dig själv.

Vilket kapitel vill du lyssna till? Så kan man också fråga eleverna.

 • De heliga kornas söndag
 • Preventivsöndag
 • Organisationssöndagen
 • Nykterhetssöndagen
 • Söndagen efter
 • Plastsöndagen
 • Fastesöndagen
 • Första söndagen efter fastan
 • Stressöndagen
 • Civilförsvarssöndagen
 • Kungasöndagen
 • Äldre revolutionärers söndag
 • Yngre revolutionärers söndag
 • Könsrollernas söndag (Tage Danielsson skriver; På grund av ämnets ömtåliga karaktär kommer vi efter den gemensamma sången att uppdela predikan i två avdelningar. endast för herrar kl. 11.15, endast för damer kl. 11.45. Damerna får vänta utanför under tiden.)
 • Vårsöndagen
 • Äggsöndagen
 • Sunda kroppens söndag
 • Sunda själens söndag
 • Minoriteternas söndag (Under kapitlets rubrik kan man läsa om ”Dagens text: Ju fler vi är tillsammans, ju gladare vi bli” och därefter läsa om den församlingsbo som har tröttnat: ”I hela mitt liv har jag försökt att bli med i en majoritet någon enda gång, men det är som förgjort. Jag har liksom fått stå utanför fönstret och längtande blicka in på majoritetens glada fest.” Sen fortsätter den underbara berättelsen om just hur det är att också bidra till eländet.
 • Trivselsöndagen
 • Den heliga enfalden söndag
 • Första söndagen efter enfaldigheten
 • Familjesöndagen
 • De som inte kan sluta rökas söndag – ”Dagens text: Det finns många sätt att leka med döden, men störst av dem är tjärleken.”
 • Den heliga storsmockans söndag
 • Sommarsöndagen
 • Sexualsöndagen
 • Snälla människors söndag
 • Klara ögons söndag – ”Dagens text: DET FINNS SÅ MYCKET VACKERT ATT SE HÄR I VÄRLDEN, EN HEL DEL FULT OCKSÅ, MEN DET BEHÖVER MAN JU INTE DIREKT STÄLLA SIG OCH STIRRA PÅ.”
 • Långa örons söndag
 • Luktsöndagen (Oj så roliga förslag Tage Danielsson ger på vilka dofter vi kan insupa en söndag som denna: ”Mögliga registerkort i bostadsförmedlingen. Mosade bananer. En nypa vårdimma. Våta vintervantar.”
 • Goda smakens söndag
 • Känselsöndagen
 • Sjätte sinnets söndag
 • De fåvitska jungfrurnas söndag
 • Ombudssöndagen
 • Klämkäcksöndagen
 • Stora ljugsöndagen
 • Lilla ljugsöndagen
 • Höstsöndagen (Dagens text: GLÄD DIG I DIN VISSNING, TY SNART SKA DU VARA INSNÖAD)
 • Blå dunsters söndag
 • Kappan efter vinden söndag (Dagens text: DET ÄR ETT HELVETE NÄR DET ÄR STILTJE)
 • Menlösa barns söndag
 • Den breda massans söndag
 • Alla glada tomtars söndag
 • Apparatsöndagen
 • Vintersöndagen
 • Ensamma damers söndag
 • Söndagen efter dopparedagen
 • Den sista söndagen på det gamla året

Tack och lov för att texterna finns kvar och det underfundiga som kommer med dem. Så här skriver Tage Danielsson i sitt förord:

Det här inlägget postades i 90 sekunders högläsning, Högläsning, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Synligt läsande och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.