Allt det där vi läser men inte talar så mycket om

I sin bok Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist (2022) om hur hon som barn läste på mjölkpaketen. Hon skriver:

Jag fick lättmjölk till varje frukost och medan jag drack och åt läste jag på mjölkpaketen. I början såg jag bara på de svarta bokstäverna som följd varandra över kartongens vaxade yta, samma rader av tecken som på teburkarna i mitt rum, men efter hand som jag fick se dem på flerställen började jag försöka tyda dem, det var F och L och M och P, mamma tyckte om det och förklarade hur de lät när de stod ensamma och intill varann.

s. 22

Vi omges av texter. På köksbordet finns texter på mjölkpaketen, smörasken och kaviartuben. På handdukarna i badrummet hänger en liten lapp som säger hur handduken ska tvättas och kanske står där också vilket företag som sålde handduken. Överallt finns det krumelurer som över tid kommer bli begripliga och därmed förmedla något som avsändaren vill att läsaren ska känna till. En del texter är så små, så små och man kan ställa sig frågan varför de inte är mer läsvänliga.

Hur som helst. Igår samtalade jag om läsningen och dess ytor med en elev. Eleven berättade ungefär som Karolina Ramqvist. Om upptäckten att bokstäverna kunde finnas på flera ställen. Samma krumelurer fanns på mjölkpaketet som i högläsningsboken som mamman läste och som barnet tittade in i. Vi talade länge om platserna för bokstäver och texter och hur de hade bidragit till en undran över vad de berättade.

Min tanke är att låta eleverna möta det lilla stycket här ovan för att återknyta till den där läsningen som vi fortfarande ägnar oss åt men som vi inte gör något väsen av. Så frågorna vi kan ställa är:

  • hur känner vi igen oss?
  • vad minns vi av våra tidiga upptäckter av vad som finns att läsa?
  • vilka texter minns vi?
  • hur läser vi dessa texter idag och varför?

Japp,

Så tänkte jag.

Hej HOPP!

Anne-Marie Körling 

 

Det här inlägget postades i Hur lärde du dig att läsa?, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Ordförrådet, Skolmat och annat ätbart! och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.