Ordbokspromenad: Vidsyn

Ordet vidsyn omsluter jag med något vackert. Märkligt nog är det omslutet av såväl negativa och positiva ord i min ordbok.

DSC_9102

Vidsyn förklaras med förmåga att förstå och godta många olika nya och omstridda företeelser p.g.a erfarenhet, fantasifullhet. Ordet vidsyn kopplas ihop med tolerans. Tolerans är ett vackert ord som jag ska ordbokspromenera in i. Men det negativa vidsyntheten hör ihop med uppfostran. Man får inte släppa sina ungar vind för våg och anta ett vidsynt perspektiv på deras framfarter. Jag blir lite förvånad. Jag går genast och kontrollerar tryckår. 1986. Jahaja! Det är klart att synen på barn är en aning stramare då. Nu finns det lite större krav på vidsyntheten också då det gäller barn – vi har exempelvis barnkonventionen och en ny (gammal) läroplan som kräver generösa vidsynta vuxna.

Tolerans; ordboken beskriver ordet; respekt för andras (avvikande) åsikter och beteenden trots att man ogillar dem.  Jag tänker… måste ordboken skriva det i negationer? Tona ned det avvikande och lyfta fram det generösa i ordet… så skulle jag skriva.

Ja, ja!

Ordböcker är trots allt den slags karta. Idag är jag inte överens med min ordbok.
Anne-Marie

Det här inlägget postades i Ordförrådet, Värdegrunden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ordbokspromenad: Vidsyn

  1. Plura skriver:

    Nej, kanske det, man är inte alltid överens med källan. Det kostar på att vara ”kärringen mot strömmen”.

    Men för mig är inte avvikelser en negation utan en gåva att kunna förbättra mig. Vi kommer ju alltid ur kurs ibland. Senast idag, inför en publicering, fick jag den stora redigeringspennan i ansiket. Någon tyckte att jag skrivit kontraproduktivt. Visst blev jag mäkta arg och tyckte att det var svinaktigt att påstå något sådant….

    Vid närmare genomläsning och reflexion insåg jag just det….

    Ibland är avvikelser till för att komma in på rätt spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.