Nytt ord i den kommande läroplanen – Generositet

Idag har jag djupstuderat den omslutande texten, läroplanstexten, och kursplanen. Jag ringade in flera ord. Ett av orden var generositet. Det ordet fann jag två gånger. Detta ord omsluter alla kursplaner. Ett nytt ord.

G E N E R O S I T E T

Generositet är ett vackert ord. Låt oss titta vad det pedagogiska kan betyda för oss i skolvärlden. Jag översätter ordet pedagogiskt med vidsynthet och tolerans. Vidsyn är ett spännande ord som betyder ”förmågan att förstå (och godta) många olika (nya eller omstridda) företeelser.”

Det är ett vackert ord – generositet. Jag hoppas vi kan förvalta det ordet väl. Att skolan blir en sådan plats. Nu när ordet skrivs in i det dokument vi har att förhålla oss till. Det får inte bli några tomma ord. Vår skyldighet är att fylla orden med mening och innehåll. Generositet. Generöst.

Anne-Marie

Se alla samlade ord under fliken Skola 2010! Där samlar jag samtliga tankar. Lättare att trycka ut och pappersgrubbla kring.

Det här inlägget postades i Ordförrådet, Styrdokumenten och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Nytt ord i den kommande läroplanen – Generositet

  1. Plura skriver:

    Jag lekte lite med ordet pedagogik på Tysta tankar. Är du med på att vidsynthet och tolerans kan omfattas av begreppet utbildningskonst?

    Undrar Plura.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.