Omläsningar: Att applicera text i tiden

Jag funderar över vad texter gör och hur de verkar. Den läsning jag gjorde igår kan i ljuset av idag betyda något helt annat. Det kanske är naturligt att exempelvis en återläsning av A. Neills texter blir ny i denna tid, här och nu. Det är likadant med andra texter – i ljuset av denna tid får texterna ny kontaktyta med läsaren. Jag läser exempelvis 1800 tals litteratur och hittar meningar och förklaringar jag kan applicera på min nutid. Det krävs omläsningar för att hitta nya lösningar och omlösningar.

Vi måste kanske vara ödmjuka det vi än gång också avfärdade som gammalt. Vara applicerande i vår tid. Här och nu betyder texterna något helt annat. Hjulet behöver inte uppfinnas igen. Men det behöver rulla in i en ny tid.

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Verkligheten, Vetenskap och teori, Visionerna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.