Julpysslet för pojkar

Det känns en aningens obehagligt att skriva julpyssel för pojkar. Vad kan detta vara för pyssel tänker jag. Någon har googlat på dessa ord och hamnat på min blogg. Jag har aldrig skrivit om julpyssel för pojkar men då sökorden ändå hamnar här tycker jag frågan är mycket intressant. Vad kan pojkar tycka om för pyssel?

Det är som om pojkar var av ett annat slag. Vad specifikt kan just pojkar tycka om att pyssla kring? Jag minns min son. Han pysslade och pysslade. Han gjorde det vi andra gjorde. Det fanns inget kön i hans pysslande. Det blev änglar som alla andra änglar. Och så fick han spika spikar på en bräda. Han spikade 122 spikar i brädan och hade pysslat fram en slags igelkott. Kanske det sista kunde vara ett pyssel för pojkar. Men till saken hör att flickorna också ville göra spikigelkottar. Så där föll det på den saken. Jag tror det mesta handlar om vad som erbjuds att göra. Jag tror också att frågan kan ställas såväl pojkar som flickor – Vad vill du göra? Vill du se vad jag tänker göra? Vad får du för idéer själv? Här är min tomte! Hur ser din tomte ut?

Men återigen: Det här med pyssel ger mig huvudbry. Jag har svårt för sånt. Däremot skapande är jag fiffig på. Och det oavsett om jag är kvinna eller inte. Det är en slags mänsklig aktivitet. Alltså skapandet!

En liten fråga: Är pyssel ett kvinnligt ord?

Det här inlägget postades i Frågekonsten, Hinder för lärande, Lektioner och lektionsförslag, Modellerna och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Julpysslet för pojkar

  1. Lisa skriver:

    Nej förresten tokig räcker inte. Skogstokig! Allra minst.

  2. Mats skriver:

    Jag minns min barndoms plastmodeller (krigsflygplan, krigsbåtar och stridsvagnar). Jag var väldigt tålmodig och ansträngde mig verkligen för att de skulle bli perfekta – men det slutade ändå med att vi stoppade smällare i dem…

  3. Anne-Marie Körling skriver:

    Mats, Ha, hi hi hi, det där känner jag igen. Otroligt roligt. Må bäst / A-M

Kommentarer är stängda.