Tyst matematik – lika farlig som tyst läsning!

Kanske vi kan gissa hur långt repet kan vara? Varför behöver man så mycket rep om man är en fiskare på Orkney Öarna? Behöver en fiskare i Sverige också rep? Hur långa rep då? Kan vi prata lite om längder och användningsområden?

Alltså – vi lärare behöver orden i rummet för att veta hur elever förstår. Det blir märkligt att vi avkräver denna ständiga tystnad. Respekt för varandra kan man skapa genom att mumla och viska. Men tystnad. Om vi tar det ur ett lärarperspektiv betyder denna tystnad att vi själva måste gissa och fantisera vad eleverna kan tänkas kunna, vilja lära, önska fråga om eller vill ha en dialogpartner kring.

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning, Matematikundervisning, Ordförrådet, Pedagogik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.