Hjärta läsa dikt

Alla hjärtans dag … och jag söker böcker i min bokhylla.  Jag hittar en liten fin bok av Ulf Stark; Guldhjärtat, 1996:

Alla goda ting är tre: Ett kapitel heter ”Ett förlorat hjärta” och ett annat heter ”Man ska spela med hjärtat” och ett tredje heter ”Hjärtats melodi”. Kanske tre meningar att låna till en dikt att skapa tillsammans med eleverna. Fylla i mellan raderna.

Ett förlorat hjärta.

Man ska spela med hjärtat.

Hjärtats melodi.

 

Jag prövar:

Godishjärtat jag nyss åt upp

är nu

ett  förlorat hjärta.

osv…

 

Dikten är liten men innehållet stort. Som i Barbro Lindgrens dikt där hjärtat bär på det tunga:

Min sorg är stor

Mitt hjärta tungt

som sten

Min längtan 

ryms inte

på jorden

Och när det kommer till förhållningssätt så är det upp till oss lärare att möta eleverna med tolerans och respekt. Då kanske Maria Wine kan få illustrera hur genom en strof ur dikten ”Den dagliga kärleken” ur Nattlandia från 1975:

… att utbyta leenden som värmer

och värnar om den nya dagens framtid

 

 

Det här inlägget postades i Undervisningen, Värdegrunden. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.