Tack mitt hjärta

”Tack ska du ha, mitt hjärta, att du inte sölar, att du raskar på
utan smicker, utan belöning, av bara medfödd flit.

Sjuttio gånger i minuten gör du rätt för dig.
Varje sammandragning är som att stöta ut en båt på vida havet för en världsomsegling.

Tack ska du ha, mitt hjärta, att du gång på gång blåser livets sötma genom mina ådror.

Tack ska du ha, mitt hjärta, att jag är vaken nu igen, och att det på en lördag, under mina revben pågår vanlig rusningstrafik.

Wislawa Szymborska
nära ögat, 1962

Denna dikt tillsändes mig på bloggen av en trogen läsare. Wislawa Szymborska skriver hjärtats viktiga uppgift. De känslor hjärtat får symbolisera tillskriver vi själva det.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Litteratur och läsning, Verkligheten och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Tack mitt hjärta

 1. Plura skriver:

  Så sant och så vackert skrivet.

  Utan hjärtat vore det inget liv. Tur att vi har den där maskinen som bär oss genom åren. När jag var liten fick jag för mig att allt stannade när jag sov. Även hjärtat. Min pedagogiska far förklarade för den lilla pojken att så inte var fallet, hjärtat slog lite saktare bara. Annars skulle jag inte vara en liten pojke.

  Hjärtat är också sympoblen för empati, medkänsla och kärlek. Symbolen för den dag vi firar idag på Alla Hjärtans dag. En hjärtlig hälsning från Plura.

 2. Anne-Marie skriver:

  Tack trogna Plura, som liten tror man att man är i mitten av allt, och att allt försvinner då man blundar, eller lämnar och går och försvinner, så är världen uppbyggd. Långsamt lär man sig om alltings fortsättning och dunkandet i hjärtat är en slags evig liten manick som skapar liv i olika takt. Ha en hjärtinnerlig söndag, Anne-Marie

 3. Elisabeth skriver:

  Vilken fin dikt. Min son har ett hjärta som ”gör som det vill”. Har i dag även läst i Brännpunkt, Svenska Dagbladet om att fler barnhjärtspecialister behövs. Mina tankar går i dag till alla hjärtebarn.
  Ett extra slag för dig Ann-Marie. Hälsningar Elisabeth

 4. Anne-Marie skriver:

  Hej Elisabeth, men du, vad har hänt, behöver du prata, kommer du ihåg hur vi talade med varandra om din dotter och läsningen, Jag skänker dig ett slag, ett hjärteslag, läste också artikeln i SvD… och I DN i morse, Anne-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.