Skolstart personal: Ett välkomsttal att hålla och omfamna skoluppdraget med

Ibland ser jag hur man kan söka efter saker på nätet – och kanske hamnar man här – efter att ha sökt på ”ett tal till lärare då lärare börjar på sina uppstartsdagar” – kanske gör man inte det.

Imorgon välkomnas lärare tillbaka till skolorna. Det är ofta uppstartsdagar. Själv talar jag för lärare i Örebro Kommun och förberedelserna har varit långa och noggranna. Så skall skolstartandet vara:

Jag har läst en bok av Richard Gerver: Creating tomorrows school today, och jag hade förmånen att lyssna till honom vid ett av Rektorsakademiens bokreleaser. Ja, jag har fritt översatt en liten text ur denna bok

***VÄLKOMSTTALET  TILL ER ALLA***

Den indiske läraren står inför sina elever. Tackar dem med orden:

– Tack mina elever!

– Tack för att ni lyssnade till min lektion idag. Jag hoppas det innehöll något av betydelse och av vikt för er. Jag tackar för ert engagemang och er närvaro.

Då eleverna lämnar klassrummet står läraren vid dörren och tar varje elev i hand. Vid frågan varför svarar läraren så här:

– Varje dag står jag inför dessa unga människor.  Deras ansikten är så fulla av förväntan och hopp, en energi som finns och strålar i detta rum. Då jag ser dem tänker jag för mig själv:

– Någonstans i detta rum kanske den människa sitter som kommer att hitta botemedlet till cancern. Här inne kan den sitta som vet lösningen till världsfreden. Här inne kan den sitta som kommer att skriva den vackraste symfonin vars toner kommer att beröra mänskligheten. Här inne kan det vara en framtida läkare, sjuksköterska, lärare eller en olympisk mästare!

Vem är jag att veta!

Det jag vet är att de finns någonstans mitt ibland oss. Det är mitt uppdrag att identifiera dessa människor och vårda deras talanger. Inte bara för den enskilde individens skull utan för att just denna persons förmåga kan vara avgörande för så många andra.

Jag är ödmjuk inför detta.

Finns det något större?

Därför tackar jag mina elever!

(tolkad till svenska av Anne-Marie Körling – originaltext Richard Gerver)

Nu riktar vi oss mot innehållet. Vi gör vår skola. Den som blir i mötet med lärare, elev, elev och elev, och det fokus vi har för det vi möts kring. Det här var mina ord. Körlings!

Länkar också till Hans Remans blogg – där skriver han om Richard Gerver.

Det här inlägget postades i Kommunikationen, Läraryrket och lärarrollen, Litteratur och läsning, Värdegrunden, Verkligheten, Visionerna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.