Kasta lärarkalendern – skaffa kursplaner och läroplan!

Mina skolrättigheter blev en vägg i Almedalen. Jag var nog lyckligast då! Väldigt lycklig, tänker Anne-Marie Körling

Mina skolrättigheter blev en vägg i Almedalen. Jag var nog lyckligast då! Väldigt lycklig, tänker Anne-Marie Körling

Byt ut lärarkalendern – mot läroplan och kursplanerna, lägg till barnkonventionen – det är min vision. Jag skulle vilja se dessa dokument i varje lärares hand dagligdags. Varför:

  • Elevernas rättigheter att lära finns där.
  • Lärarnas uppdrag likaså.
  • Det är en lärande rättighet man bär med sig att omsätta.
  • Det är en trygghet för lärarna att ha sina dokument.
  • Det är en skolsak.
  • Det är en professionsakt.
  • Det är skolspråk.
  • Det är innehåll.

Jag ser dem så sällan. Alltid föreläser jag om dem. I läroplan och kursplaner finns det gott om utrymme för lärarnas fria vägar. Det finns också mycket gott utrymme för elevens friheter, utvecklingsmöjligheter, lärande och ansvarstagande.

Jag ser gärna att vi använder oss av dem. Läser in oss på de teorier som omsluter läroplan – Vygotsikjs tankar om elevens framtid snarare än gårdagen och språket som kunskapsbildande. Där finns utmaningarna och utvecklingszon. Läroplan omsluter också John Dewey och tankarna på de demokratiska möjligheterna i lärandet.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Styrdokumenten, Visionerna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.