Lgr 11: Ta en mening ur det inledande kapitlet – skriv tre meningar som stärker den

Ta en mening ur läroplanen som du tycker om eller grubblar över. Skriv ned den. Undersök läroplanen utifrån den meningen. Skriv ned tre andra meningar ur läroplan eller kursplan som du tycker hör samman med din första mening. Jag kan visa hur jag tänker.

Jag tar läroplansmeningen:

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Lgr 11, s. 7.

Varför den meningen ur läroplanen?

Jag tänker på de sista orden ”förmåga till inlevelse”. De orden vill jag förstå ur ett läroplansperspektiv.

Dessa meningar ur läroplan och kursplaner tycker jag hör samman med den mening jag valt:

  • I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. (Svenska, s. 222)
  • Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estiska valsituationer som rör energi, teknik, miljö och samhälle. (Fysik, s. 127)
  • Olika former av samtal, dialoger, intervjuer och muntliga framställningar. (Engelska, s. 33)

Nu har jag valt tre meningar som jag tycker belyser innehållet i den mening jag valt ur läroplanens inledande stycke. Jag hittar naturligtvis andra meningar och kanske meningar med större tydlighet, men dessa är de jag valde för att belysa.

Vad kan jag nu berätta om de tre meningarnas innehåll i relation till den övergripande?

Här tänker jag mig livliga diskussioner. De jag fört med mig själv och de vi kan föra med varandra.

Nu har jag fler meningar som gör det möjligt för mig att tänka om den första meningen. Jag får fler ord och fler betydelser att tänka innehåll kring. Jag har gjort så här för att lära mig läroplanen och för att förklara den för mig själv. Låt säga att jag ger mig själv lite lekutrymme att lära mig den plan jag har fått i mina händer.

 

Det här inlägget postades i Föreläsningar jag ger, Kommunikationen, Om jag vore rektor, Ordförrådet, Pedagogiska samtal, Styrdokumenten. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lgr 11: Ta en mening ur det inledande kapitlet – skriv tre meningar som stärker den

  1. janlenander skriver:

    Ett mycket intressant sätt att skapa ett helhetsinriktat lärande beskrivet i tex boken ”Lärande och omvärldsuppfattning” (Marton mfl).

    Jag är verkligen intresserad av vad jag kan hitta om följande citat or skollagen i våra styrdokument:

    utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt

Kommentarer är stängda.