På några sekunder förklarar dikten kretsloppet

Under ytan

där i grytan

ligger korvarna på spänn

ingen fara

ät dom bara

korv blir åter korv igen

Dikten Kretsloppet av Emma och Lisen Adbåge är ur En bro av poesi presenterade och samlade av Ann Boglind och Anna Nordlund, utgiven av Svenska Akademien tillsammans med En bok för Alla. Den skänktes till varenda sexåring. Och naturligtvis också sexåringarnas vårdnadshavare. Det är en bok att upptäcka både som barn och vuxen.

Jag läste denna dikt för eleverna och genast kunde de förstå vad som menas med ett kretslopp. Genom dikten kunde vi prata om andra kretslopp. Dikten gav en ingång till något så avgörande viktigt att lära av och om. Den finns också att se som film hos UR. Passar utmärkt för vilken årskurs som helst. Den rekommenderas å det varmaste.

Det är som själva dikten lyser upp något viktigt, kan vara ett kretslopp eller en känsla. Den kan vi upptäcka inom oss där orden överrumplar med sina bilder men också utanför oss där dikten med några rader beskriver något mycket stort.

Låt eleverna fundera över kretslopp de känner till. Diskutera och samtala om vad som menas med ett kretslopp. Exempelvis om vattnets kretslopp, det dubbla kretsloppet och så alla de andra kretsloppen. Dikten lyser upp en början på äventyret.

Hej HOPP kära undervisande lärare,

Anne-Marie Körling 

 

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning. Bokmärk permalänken.