Skriva SAOL. Både roligt att skriva av orden och organisera om dem som man önskar

Vi pratar om läs- och skriv. Jag botaniserar i ordet skriva. SAOL är källan. 2015 är utgivningsåret.

Dessa är orden:

 • skriva
 • skriva av
 • skriva ner
 • skriva om
 • skriva på
 • skriva samman
 • skriva till
 • skriva under
 • skriva ut
 • skriva över
 • skrivande
 • skrivare
 • skrivarhuvud
 • skrivark
 • skrivarkurs
 • skrivarlinje
 • skrivarlya
 • skrivarpapper
 • skrivarverkstad
 • skrivbiträde
 • skrivblock
 • skrivbok
 • skrivbord
 • skrivbordsarbete
 • skrivbordshurts
 • skrivbordsarbete
 • skrivbordslampa
 • skrivbordslåda
 • skrivbordsstol
 • skrivbordsunderlägg
 • skrivbyrå
 • skrivdon
 • skrivelse
 • skriveri
 • skrivfel
 • skrivförmåga
 • skrivhjälp
 • skrivhäfte
 • skrivklåda
 • skrivkonst
 • skrivkramp
 • skrivkunnig
 • skrivlag
 • skrivlampa
 • skrivmaskin
 • skrivmaterial
 • skrivmöbel
 • skrivning
 • skrivpapper
 • skrivplån
 • skrivprocess
 • skrivpulpet
 • skrivreger
 • skrivrum
 • skrivsal
 • skrivstil
 • skrivställ
 • skrivsvårigheter
 • skrivsätt
 • skrivtavla
 • skrivtecken
 • skrivträning
 • skrivunderlägg
 • skrivvana
 • skrivövning

Om jag organiserar efter rubriken ”författardrömmar” kommer mina ord att bli:

 • skriva
 • skrivare
 • skrivarlya
 • skrivarstuga
 • skrivarverkstad
 • skrivbok
 • skrivbordslampa
 • skrivklåda
 • skrivlust
 • skrivprocess
 • skrivrum

Jag funderar över ordet ”författarlya”. Ordet ”lya” kan vara ett underjordiskt bo för vissa djur. Mer vardagligt använder vi ordet ”lya” för att beskriva en liten bostad. En ”författarlya” är en plats att dra sig tillbaka på, där det inte står något på dörren annat än ”författaren skriver här” eller något liknande. Man får fantisera om sin författarlya. Då jag tittar in i rum kan min spontana tanke bli; Här kan jag skriva! eller Här kan jag inte skriva. Jag vet sällan vad det handlar om men så är det.

Min författarlya. Så många drömmar jag väva in i berättelsen om detta lilla krypin. Med skrivdon, skrivbordsunderlägg, skrivlampa och så vidare.

Om jag organiserar efter rubriken ”ekonomi” väljer jag dessa ord:

 • skriva av
 • skriva ner
 • skriva upp
 • skriva över

Det här är viktiga ord. Av, ner, upp och över. Jag tror dessa ord i sig måste redas ut. Det finns andra rubriker jag kan sätta; exempelvis sjukvård där orden skriva ut hör ihop med mediciner att kurera sig med.

Om jag organiserar efter ”lära sig att skriva” kommer jag att lista dessa ord:

 • skriva
 • skriva in
 • skriva ner
 • skriva samman
 • skriva till
 • skrivarkurs
 • skrivarverkstad
 • skrivdon
 • skrivfel
 • skrivhjälp
 • skrivkonst
 • skrivmateriel
 • skrivpapper
 • skrivprocess
 • skrivregel
 • skrivstil
 • skrivsätt
 • skrivträning
 • skrivövning

En hel hoper ord som har med skrivutbildning att göra. Den utbildningen stannar aldrig av. Vi blir aldrig klara och det är som det ska. Kanske det vore roligt att ha en ”skrivarverkstad” i skolan? Vi kan diskutera orden och ge dem pedagogiskt innehåll. Kanske skriva oss in i processen?

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Kommunikationen, Lässtrategier, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Ordförrådet, Pedagogiska samtal och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.