Välj ditt förhållningssätt

DSC_9073DSC_9074

Att välja är att göras medveten om att man har valmöjligheter. Valmöjligheter handlar inte bara om att välja bland ting utan också om att välja väg, välja hur man vill bemöta den man strax ska möta, välja pedagogiska vägar och välja förhållningssätt. Ett val har med medvetenhet att göra. Jag väljer att vara nyfiken, tolerant och varmt saklig. Och mitt val gör jag innan jag möter eleverna.

Astrid Lindgren skriver i Pippi Långstrump (1945) om lärarens beslut:

Tommy och Annika hade berättat för sin fröken, att det skulle komma en ny flicka som hette Pippi Långstrump. Och fröken hade hört också hört talas om Pippi i den lilla staden. Och eftersom hon var en mycket snäll och trevlig fröken, hade hon beslutat att göra allt för att Pippi skulle trivas i skolan.

Lindgren, Astrid; Pippi Långstrump, 1945, sid 40.

Också läkaren Peter Strang skriver i sin bok Att höra till om att ta medvetna beslut om hur man vill och ska bemöta sina patienter. Det gör att de möten man har blir bättre. Och att denna förbättring sker genom de egna handlingarna. Lgr 11 har de inledande två kapitlen som säger hur vi ska bemöta eleverna. Tomas Halling skriver i boken Bli ihop hur eleven ser upp i frökens ansikte och hur hennes blick är varm och vänlig. Det handlar om relation och lärande.

Jag skriver mycket om detta i mina böcker Läraren inom mig och Undervisningen mellan oss.

Ha det lärande gott!

Hej HOPP

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Anpassning, Ansvaret, Känslor, Kommunikationen, Pedagogik, Pedagogiska miljöer, Relationer och vänskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.