STORA frågor och jättemånga svar

Fat Questions säger man i de länder man talar engelska. Undervisande frågor  ska vara öppna och stora. Feta med andra ord. Själva frågan är vägen till lärandet. Jag har alltid älskat frågan. Alltid funderat över hur att ställa den. Alltid grubblat på om ja och nejfrågor är bra frågor. Alltid känt mig mer hemma i de stora frågorna än i de små.

Om man tycker det är svårt att formulera feta frågor är det fiffigt att skriva upp de frågor eleverna ställer spontant. De ställer mycket sällan små och andefattiga frågor. De ställer oftare feta frågor därför att elever oftast vill utmana sitt tänk och använda sina kreativa hjärnor. Överallt ställer de feta frågor. Om de inte gör det är det dags att börja grubbla på varför.

Här är en fet fråga att ta med sig in i klassrummet idag:

  • Hur talar böcker med varandra?

Det här inlägget postades i Frågekonsten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.