Pisa och kritiska tankar om vad rapporten visar

Jag länkar hit. Jag måste samla information om hur vi kan förstå Pisarapporterna.

Det här inlägget postades i Verkligheten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Pisa och kritiska tankar om vad rapporten visar

 1. Bombadill skriver:

  Jag är ganska övertygad om att Sverige har problem med segregationen och Bergström vänder saker lite i egen sak men jag måste nog ändå ge honom rätt i att som förklaringsmodell för tappet enligt PISA är det ytterst otillfredställande att ta upp segregationen.

  Den enda förklaring som jag ser som riktigt säkerställd är ganska obehaglig. Det finns nästan konsensus i hela skolvärlden att lärarskickligheten är den viktigaste faktorn för kunskapstillväxten. I så fall borde sjunkande kunskaper indikera sjunkande lärarskicklighet. Ska man gå lite djupare på detta spår så kan man titta på data över kunskapsresultat och lärarlöner och upptäcka att de följs åt. Nu hävdar jag förstås inte att löner är ens det viktigaste för hög lärarskicklighet men jag funderar på om andra faktorer också följer med. Används lågavlönade lärare mer som diversearbetare, får de lägre självbestämmande och känner de det som att de har svårare att känna syftet med det de gör?

 2. Richard Gatarski skriver:

  Det som Bergström, och flera, pekar på är att PISA:s resultat kan inte tolkas enbart utifrån vad Skolan (inte) gör. Rätt mycket har ändrats i världen, och Sverige, de senaste 10 åren. Skolan kan/bör inte hantera det (ensamt).

  Lägger till ett inlägg om hur jag (börjat) se på PISA: http://www.richardgatarski.com/2010/12/13/pisa-forstar-inte-ens-samtiden/

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Tack Richard. Jag vill samla in fakta/tankar så att jag kan förstå! Jag vill lära mig värdera och förstå! Därför stort tack. A-M

 4. Plura skriver:

  Ann-Marie, du kan gärna läsa min fundering kring detta på min blogg. Samtidigt kan du läsa hos mats min syn på Richards och andras tankar. Eller hos Helena.

 5. Anne-Marie Körling skriver:

  Såklart jag vill Plura! Och de andras också. A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.