Jag har fått förmånen att gå i en exklusiv liten skola. Jag mötte en kaffemästare av en händelse. Vi flög i samma riktning, två föreläsare; jag med språket i bagaget, han med kaffet i sinnet.
– Va, Kaffe! skrek jag. Är du mästare på kaffe?
Så blev jag inbjuden till Kraft Food AB för att under några timmar få göra detta:
- själv göra mig en espresso i en espressomaskin som var av det vackraste slaget
- pröva alla redskap man kan tänkas behöva för att skapa sig ett absolut perfekt kaffe
- lära mig om bönorna och om deras mångfald och utseende, röra vid, lukta på och identifiera dem…
- prova och förstå kaffebönan. Man smakar av vid 41 grader… och det smakar märkligt, inte som det heta kaffet jag är van att sörpla i mig på hemmaplan…
- söka efter smaken, bitterheten… och sätta ord på den.
- förstå hur en absolut perfekt espresso ser ut och hur den tar sig vid omrörande
- ta en espresso innan lunch… för att få en direkt efter lunch…
- få en mängd fina berättelser om kaffe, barnet, världen och en underbar liten farmor och farmors betydelse för att utveckla en vilja att lära om kaffe…
- hur smaker gifter sig… och det var stora smaker som gifte sig… jag började skratta så jag kluckade… tänk att man kan göra så stor skillnad med en kopp kaffe och hur en espresso kan nå fantastiska höjder smakmässigt…
- Och så sist – Giovanni Masturzo gav mig orden – VÄRNA OM DEN FINA KAFFEKULTUREN I SVERIGE. Sverige har en sådan fin kaffekultur, fikat, sju-sorters-kakor…
Jag älskar att lära mig saker. Och under några timmar en eftermiddag alldeles nyss fick jag förmånen att förstå mig på det jag förgyller mitt liv med – stunder och kaffe!
Anne-Marie