Lärares ansvar och skulden på eleverna

Skolproblem hör ihop med skola. Om en individ har skolproblem så är det i skolan problemen finns och bara där. Så läser jag ordet ”skolproblem”. Om eleven har svårt med matematiken så är det just i matematik eleven har svårigheter. Om eleven har matematikproblem så kan det vara ett skolproblem att eleven har det. Det är däremot inte elevens problem att eleven har problem i skolan eller i matematiken. Det är skolans problem. Och rent krasst. Problemlösning i skolan är lärarnas ansvar.

Det här inlägget postades i Pedagogik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Lärares ansvar och skulden på eleverna

  1. Elisabeth skriver:

    Du har så rätt. Hur ofta händer inte det att skolan lägger över problemet på eleven.

  2. Lilian skriver:

    Klart och tydligt om uppdraget.
    Tack!

  3. sspirit skriver:

    Problemskapande och problemlösning. Ja, vi borde kanske fokusera mer på den sista, problemen uppstår ändå, av olika slag, från olika hål.
    Sen handlar väldigt mycket om hur var och en tolkar just ”att ta ansvar”, för i princip tycker jag att alla kan skriva under och tror sig vara mycket ansvarsfulla.

    Min 87 år gamla och nästan analfabet mormor sa till mig för ett tag sedan: människor är av 2 olika sorter – de som gör saker och de som klagar och ursäktar varför kan de inte göra saker. Ganska drastiskt uttalande 🙂 , men ansvaret är ledordet.

Kommentarer är stängda.