Flygfiskar och feta frågor

Flygfiskar?! Bara ordet. Fiskar ska vara i vattnet. Det är deras element. De kan inte andas ovanför vattenytan. Vänta?

Andas? Vi andas ovanför vattenytan. Vad gör fiskar under vattenytan? Håller de gälarna stängda då de flyger ett stycke ovanför vattnet som vi håller andan då vi dyker? Hur kommer det sig att vi trotsar våra element? Hur gör fiskar? Varför tar de sig ovan vattenytan? Varför tar människan sig under vattenytan?

Frågorna har vi säkert svar på, säkert många, men frågornas uppgift är att tänka och fundera. Jag kan ställa mig helt ovetande till mina frågor, som om jag inte ens kunde några svar alls, och då händer det att jag börjar leka med det jag kan, med det jag inte kan, med det jag ser, med det jag inte vet. Gör jag det med många andra så blir det en slags kollektiv fundering fylld med olika perspektiv och kunskaper.

Det här inlägget postades i Frågekonsten. Bokmärk permalänken.