Offentlighetens lekfulla elakheter

Det är Guldbaggeutdelning. Något har stannat kvar i mig sedan jag såg denna gala. Det  var något skämt som involverar Jan Björklund. Han sitter där i publiken och blir namngiven med sitt rätta namn, kamerorna letar upp honom, han ser glad ut, vinkar lite mot programledaren och får ett förslag om nytt namn

– Vad sägs om Hitler?

Så skämtas det vidare om detta. Jan Björklund vinkar nekande tillbaka och sitter där han sitter. Det är inte bekvämt eller roligt att få höra något sådant. Man bör vara involverad och medveten om att man ska bli skämtad om tänker jag. Att sitta svarslös och utan att ha bett om varken fokus eller inkludering i trista skämt är inte värdigt någon.

Det är inte roligt tänker jag. Det är inte värdigt att likna någon vid någon annan än det namn man själv har. Skulle detta äga rum i ett klassrum skulle det kallas mobb. Jag gillade inte det jag såg, beklagade Jan Björklund. Beklagar att vi ser detta överallt utanför skolan och i skolan gör vi allt vi kan för att motverka och utbilda i det motsatta.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Verkligheten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Offentlighetens lekfulla elakheter

  1. Mats skriver:

    Urk – det var lågt.

    Skrivna skämt av professionella komiker. Jag är glad att jag bytte kanal innan!

  2. Anne-Marie skriver:

    Ja, jag vet, men att ge sig på personer på ett sådant sätt tycker jag är hänsynslöst. Jan Björklunds gensvararglädje var så spontan innan han fick höra i vilket skämt han skulle omslutas, och jag såg hur ledsen och besvärad han var. Jag tycker inte om sådant. A-M

  3. Plura skriver:

    Tycker inte om denna form av offentlig attityd och mobbning. Men vad kan man vänta sig av komiker och bouluvardpressen.

    Verkar vara en allmänt accepterad jargong med offentliga Ö-råd. Vem ska bort och vem får stanna.

    Och dom ska vara förebilder för det uppväxande släktet. Fy!

  4. Malin skriver:

    Jag har också tänkt på detta sedan det hände. Jag tycker att vi ofta får se sådan smaklöshet i TV. Vad sänder det för signaler? Vuxna borde vara förebilder och modeller. Om vi vuxna mobbar varandra är det väl inte så underligt om barnen tar efter.

    Malin

  5. Anne-Marie skriver:

    Det är så fel alltsammans tycker jag, vi ska motverka det man tvvisualierar. Inte bra. A-M

Kommentarer är stängda.