Broderns Bageri och slickepottgott!

Min bror har ett bageri. Där bullade jag in mig en het sommardag. Jästen klarar inte värmen, degarna jäser för fort, man kan blanda isbitar i den jäsande massan, kyla ned och avstanna processerna, smöret smälter ned och drippelidroppar innan det ska smälta ned och förgylla, vätskebalansen ska vara den rätta … och så saltet, glöm för sjutton aldrig saltet!

Varje miljö har sin ordlista. Bageriets ordförråd är stort och skafferibetonat. Det låter så gott om kardemummakärnorna, kanelen, äggulorna, anisen, degmatandet, surdegsorden, slickepottgott!

Anne-Marie

Jag bakade ihop något nytt ord – Slickepottgott! Mumma Kardemumma för ord av detta slaget. Ordet har ännu inga träffar på Google. Slickepott har det. Söker man där kommer man osökt in på fingerramsor. Osökt – man kommer någon vart – oavsett!

Det här inlägget postades i Ordförrådet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.