Lektionsförslag: Mitt favoritord och det bjuder jag på

Jag brukar modella mitt ord för dagen. Jag gillar ord. Det vet mina elever. Jag kan välja ett ord vilket som helst och det ordet ska sedan in i så många sammanhang som möjligt under dagen. Jag minns när jag tyckte väldigt mycket om ordet

plasmatv

Ja, smaka på det ordet. Så där ordentligt. Börja med P och smaka av ordet med finess tills ni avrundar med det mjuka veeeeeeeeeeet! Jovisst gjorde mina elever också det. Sen skulle ju ordet in i meningar och få ett nytt sammanhang. Och vips konstruerar vi massor av sådana meningar:

Plasmatv är ett gott ord

Det stod en plasmatv i hörnet.

Jag har en tokig fröken som gillar ordet plasmatv!

Det blir så mycket funderingar och tänkande kring ord på detta vis. Oftast plockar jag mina favoritord ur författares texter. Det kan vara ur alla texter, fakta, skönlitteratur, tidningar, tvprogram och på olika språk. Jag tycker väldigt mycket om ordet

Collaboration!

Ja, ni förstår. Det är nog Vygotiskij som inspirerade mig!

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.