Utvidgade textsamspelet

En text kan vara en text. Bara den.

En text kan vara en text som samspelar med läsaren. Då måste läsaren ge sig till känna och börja inleda en diskussion.

En text kan vara ett aktivt samtal då är läsaren inne i samtalet.

En text kan vara en samspelande text, med läsaren, avsändaren, översättaren och det texten också samspelar med; händelserna, den andre författaren, illustratören, översättaren, dåtiden, nutiden, tidningsartikeln…

Då är texten en hel värld.

Det lutar åt att texter är hela världar som samspelar med något så stort som individen och världen. Med individen och världen menar jag något stort. Individen… det är ett helt språkligt och fantastiskt eget äventyr… och världen … är en hel värld och en annan värld…

Idag blev det en sådan undervisning! Idag blev texten så mycket mer i samspelet. Det vidgade textsamspelet.

Anne-Marie

This entry was posted in Autodidakten, Litteratur och läsning, Skolorden and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>