Att ärva andras bedömningar om elever

Jag räds överföringarna, de osakliga.

Omdömen följer eleverna. Och eftersom de följer eleverna ska vi tänka så. Det betyder att ansvaret om omdömen ska verka framåtsyftande och kunna läsas och begripas utan lärarens närvaro och ytterligare förtydliganden. Det betyder att omdömen inte ska handla om tyckanden och slarviga ord utan värdiga sådana kopplade till skolans uppdrag, dvs styrdokumenten.

Det betyder också att samtalen kring eleverna bör vara av den karaktär att de också kan förklara och förstå att det är en profession att vara lärare. Ansvaret om detta vilar på läraren.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Att ärva andras bedömningar om elever

  1. Önskar verkligen att vi kunde skala bort alla ”godtyckliga tyckande” och omdömen baserade på ”vad Kalle gjorde på rasten igår” och ägna oss åt professionell bedömning i förhållande till målen! Önskar även att det skulle läggas mer tid åt samtal av den karaktären i våra fika-rum!

Kommentarer är stängda.