Packa pappas kappsäck – packa mammas handväska

Körling tecknar högläsning 2004

PACKA PAPPAS KAPPSÄCK – Leken som handlar om att packa en kappsäck och minnas vad som lades i den, stort som smått, saker, drömmar, minsta dammkorn och så kanske en skär elefant. Alla dessa lekar vi lekte då jag var barn och då de vuxna också tillät sig vara det handlade inte om jättelånga stunder utan korta och tillfälliga. De uppstod närhelst och helt utan annonsering. De bara började.

I berättelserna om mumintrollet finns en underbar berättelse om när familjen ska ut på äventyr med båten Äventyret och allt ska packas med. Muminmamman backar upp sin äventyrslystna familj men kan nog själv inte riktigt skiljas från sitt hem. Hon packar sin därför i princip ned den i sin handväska. Den fylls med allehanda saker och utrymmet i den är mammageneröst. Det finns plats för allt.

Då jag högläste denna text för mina elever i lärarbegynnelsens tid så blev just den sidan den ”roliga sidan” som jag fick högläsa om och om igen. Några ville ha den kopierad och med sig hem vilket jag givetvis tillät och ordnade. Att de inte kunde läsa den gjorde ingenting, de kunde den i princip utantill och mammorna och papporna, systrarna och någon läshungrig morbror eller faster kunde med lätthet kasta sig över den texten och högläsa den. Eleverna gick i ettan och var begynnande läsare allesammans.

En gång hade jag en sådan handväska med mig till skolan … och givetvis fanns där saker som kunde göra ungarna nyfikna!

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.