Nyankomna lärare och kulturen som möter dem!

Sommaren är delvis en rekryteringstid vid skolorna. Nya lärare kommer till hösten. Och dessa lärare ska tas omhand av en hel skola. Det är inte bara att hänvisa in i ett klassrum. Det är att lotsa genom en hel kultur väsensskild från allt det bekanta, drömda och tänkta.

Det är kulturen vid kaffepausen. Det är kulturen kring kopiatorn. Det är kulturen hur man går till matsalen. Det är kulturen hur man kommer i tid till möten. Det är kulturen hur man talar om eleverna. Det är kulturen hur man bär med sig läroplan. Det är kulturen om man tänker nytt eller om man satt sig till ro i det gamla. Det är kulturen att använda rätt matematikbok. Det är kulturen att använda facit. Det är kulturen att inte ha kepsen på sig eller ha kepsen på sig. Det är kulturen att ta i hand på morgonen. Det är kulturen att le mot eleverna. Det är kulturen att läraryrket är kul, viktigt och underbart svårt och utmanande!

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Nyankomna lärare och kulturen som möter dem!

 1. alex skriver:

  där skrev du om mig… tänk nu ska man ut och göra verklighet av allt teoretiskt. Hoppas på stöd från nya kolleger.

 2. Carina skriver:

  Jag har varit runt och vikarierat på lite olika skolor under min utbildning och det stämmer verkligen. Varje skola har sin egen kultur. Till hösten börjar jag mitt första riktiga lärarjobb. Det känns fantastiskt spännande.

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Jag hoppas skolvärlden famnar er. Välkomna in i ett spännande yrke. A-M

 4. elisabeth.smeds skriver:

  Jag ska börja jobba på en ny skola, efter 13 år… Jag tänker på Br Lejonhjärta om att inte våga, och vara en liten lort. Det vill man ju inte! Men tryggheten är svår att lämna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.