Pythagoras sats ska tillämpas – golvet läggas!

Vi står några stycken och klurar över var golvet ska börja läggas. Vilket hörn blir bäst? Om linjerna är raka? Det är klurigt värre. Golvet är gigantiskt stort. Det får absolut inte bli snett. – Det blir att klura med Pythagoras säger hantverkaren. Det blir en matematisk diskussion hur att tillämpa pythagoras sats. Resultatet blir sedan det lagda golvet. Själva beviset alltså.

Jag gillar verkligen matematiken i verkligheten. Jag gillar verkligen tillämpningen. Sedan gillar jag pythagoras sats för den har verkligen en berättelse att berätta. Den om att pythagorerna ville hemlighålla sina insikter, sina tankar och sina teser och satser. Det är också spännande att veta att hemlighetsmakeriet kring just denna av oss så välkända sats (åtminstone som ord) ledde till ett mord.

Det här inlägget postades i Matematikundervisning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.