Examinationens fråga och konsten att begränsa sina svar

Jag ser på, deltar i och får höra hur studierna utvecklar engagemang och ställer krav. Ibland vankas det omkring för det svåra känns så svårt. Ibland är det inte alls så att frågorna är för svåra utan ambitionen är för hög. Den ställda frågan i en examination blir något större än den i verkligheten var menad som. Och så kommer ångesten att handla om att kunskaperna är oändliga och otillräckliga. Känslan av att inte kunna blir större och frågan som examinationen handlar om har får oändliga proportioner.

Jag sa att frågan är en begränsning. Gå tillbaka till frågan. Studera den närmare. Och försök att svara på just frågan. Det är en konst. Det är en mycket svårt konst.

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.