Sommartal till eleverna – ett matematiskt sådant

Det här är ett lekfullt matematiskt sommartal till eleverna. Ni kan modifiera med antal, siffror och skapa ett tal själva. Eller helt enkelt leka med mitt tal. Läs det med glimten i rösten. Var på elevernas matematiska sida. Lek! Var så goda!

***************

Hej alla 765 elever!

Om exakt 14 minuter och 32 sekunder och fyra små hundradelar får ni sommarlov. Ett långt. Det räcker från den här dagen till skolstarten igen.

Ja, ert skolår!

Ett helt år. Två terminer.

Ni har varit här massor av timmar i skolan. Sprungit ut på säkert 432 raster och sprungit in till 659 lektioner i olika ämnen. Faktiskt har ni haft möjlighet att ha 19 skolämnen.

Ni har haft 54 lärare till er tjänst och stöttning. De har givit er tusentals utmaningar. Och de har dokumenterat och berättat om era sjumilastegsutvecklingar. Tänk om det gick att mäta? Tänk om vi kunde lägga ut orden ni lärt. Tänk träslöjdsorden där spikar och skruvar har minst tretton namn och hammare, skruvmejsel och städ är ord ni bara möter i en sådan sal.

Ni har också ätit massor av skolmat.

Nu har ni ätit upp 4 ton potatisar, ätit 647 kg köttbullar, druckit upp 851 liter mjölk så vi i skolan tror att ni växt till er ordentligt. Om man skulle räknat morötterna ni ätit upp så kommer det bli ca 21 500 stycken. Om vi kunde lägga ut spagettin i långa snören kommer vi nog att gå några varv runt jorden.

Om man skulle säga att ni alla har växt två centimeter under denna årskurs så har skolans elever vuxit 765 x 2 cm vilket 1530 cm. Det betyder att vi allihop har vuxit 15 meter och 30 centimeter tillsammans. Det är säkert morötternas förtjänst.

Ja, man talar om att man lär sig mycket. Jag önskar att det gick att väga huvudet och kroppen innan man lärt sig exempelvis hur mycket ett kilo är. Det är kanske lättare för kroppen att lära sig bära ordet gram.

Men nu är det så att kunskap inte väger något, kunskapen behöver inte packas ned i några tunga ryggsäckar. Kunskapen gör rum större. Utsikter längre. Och själva livskänslan rikare. Det gör också att man kan knyta an till människor. Sådana band kostar inte miljoner kronor.

Det kostar bara ansträngningen att räcka ut en hand, ungefär en armlängd som är en halvmeter lång. Om du sträcker ut din arm och din hand så möter du snart en annan elev. Tag den eleven i handen. Då har ni tillsammans tio fingrar ihop. Ta chansen.

Det är er sommar. Den väntar därute. Temperaturen kommer vara allt mellan 12 och 31 grader. Badvattnet kommer vara 25 för att jag ska bada. Ni kanske vill ha 18 om ni inte bryr er om att vattnet är kallt.

Bästa 765 elever. Vi är en hel hoper med lärare som nu unisont säger HEJ DÅ!

Men om ni lyssnar noga då hösten närmar sig så är vi lika många lärare som ropar er tillbaka igen.

Hej HOPP!

Det här inlägget postades i Matematikundervisning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Sommartal till eleverna – ett matematiskt sådant

 1. Pingback: Sommarlovsdikt – i repris! | Anne-Marie Körling

 2. Jan Elström skriver:

  HEJ.
  Vilket roligt tal. Jag tar dig på orden och leker med det för att skapa ett eget.
  Kan bara buga mig och hoppas kunna bidra med något annat till någon annan, liksom som tack för hjälpen.
  /Janne

 3. Janne Ekström skriver:

  HEJ.
  Vilket roligt tal. Jag tar dig på orden och leker med det för att skapa ett eget.
  Kan bara buga mig och hoppas kunna bidra med något annat till någon annan, liksom som tack för hjälpen.
  /Janne Ekström (inte elström som det blev först;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.