Sommarlovtal i sista sekund 2012

Ett litet provisoriskt tal så här på morgonkvisten, ni som nu tar sommarlovet i famnen och gör lite ledigt. Ni ska se upp.

Se upp där uppe för där kan ni läsa vilket väder som kan vara på väg. Sol kan man se om man tittar lite nedåt mot soluppgångar och så kan man följa solen om inte alla moln trotsar och lägger sig över.

Se upp och leta konstiga insekter, myggor i all ära gör sig påminda ändå, men häftiga spindlar, konstiga skalbaggar, små kryp som kan gå på vatten, myror som kånkar till en stack som också säger något om solen, skogen och – alltså hur luktar pissmyrans piss?

Se upp med djupa vatten men dyk ned där du har kunskap. Bryggor är bra platser att hoppa från om man undersökt att de går att göra det. Bryggor är också sköna att ligga på och titta upp på himlen och leta figurer som man själv fantiserar ihop. Molndrakar, molnblommor och molnansikten kan sväva förbi om man tittar länge.

Se upp när fåglarna skriver egna meningar i fågelsträcken och kanske far ut mot horisonten. Horisonten är för övrigt en plats man aldrig kan nå till. Därför är horisonten så spännande. En gång i tiden tog horisonten tag i vikingarnas nyfikenhet och säkert någon annan som inte ville vara viking och så började man bygga skepp för man ville till andra länder och nå horisonten på något vis.

Se upp om du är liten. Ja, det får du alltid göra. Men vore det inte spännande att titta ned ibland. Ned i en bok om hemliga platser, om konstiga öden, om märkliga hus där spöken krupit in och gjort sig hemmastadda, där någon blir kär och olyckligt ser efter den älskade, eller hur barn löser brott och hoppar över djävulsgap för att de måste göra det.

Och ”blod, ingen tvekan om saken” kanske du tänker när du kliat på ditt myggbett och ser själva myggan flyga iväg fylld med något som den tagit från dig. Skolan har tagit dig från a till ö. Det är vi stolta över. Nu när du sticker. Så kliar vi oss i huvudena för att fundera över hur, vad och varför du ska komma tillbaka då det är höst.

Se upp käre elev, vi kommer ringa in klockorna här vid skolan, och då vet vi att du kommer hit och fyller på ditt kunskapsbehov. Du kommer suga i dig det vi lägger upp en plan för. Som du suger i dig den goda saften ur en blomma, eller en läsk eller saften ur ett äpple. Se upp i höst.

Välkommen tillbaka!

Det här inlägget postades i Sommarlovstal och andra tal och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.