Liten igen!

När vi var små tänkte vi ofta på vad vi skulle göra den dagen då vi blev stora. Då skulle vi göra det och det och det. Men om vi för en dag tänkte – Vad skulle vi göra om vi blev små igen?

Janusz Korczak skrev bok med titeln ”Liten igen”. Den kom ut 2007. Inledningen lyder:

”Jag låg en gång i sängen men jag sov inte. Jag mindes att jag som barn ofta tänkte på vad jag skulle göra när jag blev stor. Jag planerade olika saker. När jag blev stor skulle jag bygga ett hus åt mina föräldrar. Och jag skulle ha trädgård. Så att jag kunde plantera träd: päron, äpple och plommon. Jag skulle så blommor. När några blommor vissnade skulle andra börja blomma. /…/ 

Jag skulle bygga en skola. /…/ När det blev lov skulle pojkarna och flickorna samlas framför skolan och skrika: Var snäll släpp in oss. Vi vill inte ha lov, vi vill gå i skolan. 

Jag tänker om jag vore liten igen. Då skulle jag titta på klädhögen som låg på stolen och som kallades skolkläder. Där låg en jacka, ett par byxor, en klänning och så de vita strumporna och skorna. Jag fick sätta på mig dem någon gång på sommaren för att visa upp mig i skolkläderna. Jag liksom klädde mig i framtiden. Min rygg kändes rakare. Jag skulle minsann gå i skolan.

Om jag var liten igen skulle jag önska att skolan såg till mig som liten var. Jag var väldigt liten ibland. Skolan krävde av mig att vara stor. Jag plågades av en frånvarande pappa och ibland på lektionerna där vi skulle skriva sol tänkte jag på min pappa. Han var så jättedöd. Jag undrade när han skulle komma tillbaka. Om jag var liten igen skulle han komma tillbaka. Då skulle jag vara så där en fem år. Liten igen!

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning, Skriver om ditt och datt, Värdegrunden. Bokmärk permalänken.