Pengar, pengar, pengar

Jag satt bredvid en liten, liten, liten en på en flygtur över Sverige. Den lille höll en pappersbit i storlek av ett kontokort. Barnet sa:

– Jag ska köpa. Mitt kort. Jag ska köpa!

Jag har funderat på det sedan dess. Vad är det barn kan om pengar? Hur ska de veta och förstå vad pengar är och värdet av dem? Hur lätt är det inte att hamna i skuldfällor när kort ersätter det faktiska? Mynt i fickorna att handla för.

Jag tänker också på hur bankerna inte talar om spara i termer av att verkligen spara. Bankerna talar med om hur vi kan få låna. Jag önskar att det fanns en liten person på bankerna med specialpedagogiska kunskaper om hur man tar hand om en blivande sparare och hur man utvecklar andra förhållande till pengar än att bara konsumera dem genast. Får barn sätta in pengar på banken där banken ser värdet av ett sparande som börjar med 7 svettiga kronor i en hand?

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag. Bokmärk permalänken.