Två böckers läsning och detta tänker jag:

Jag vill läsa mer. Jag inser att jag håller på att lära mig läsa på nytt. Jag är mer nätläsare än bokläsare. I förra veckan gick jag till bokhandeln och köpte två böcker. Dessa skulle läsas ut. Det har jag gjort. Och vad känner jag:

  • En känsla av att befinna mig i en oas. Boken och jag vi skaffar oss ett eget utrymme. Jag läser mig in i boken och försvinner från det som är runt omkring. Inget brus kommer emellan. Jag åker två stationer för långt en gång. Det är ok. Jag läser mig tillbaka två stationer.
  • Jag får ord och språk. Jag känner mig som en blomma som vissnat och som inte riktigt fyllt sina depåer av vatten. Något med kretsloppet. Något med orden och flödena. Något med meningar och utropstecken. Något med grammatiken.
  • Jag känner att jag påbörjar något och jag avslutar det. Bokens pärmar ger mig just denna ram. Och jag behöver dem. Ramarna. Att sticka in näsan mellan ramarna och förstå saker och ting inom dem.
  • Jag får läslust igen. Den har legat där och bidat sin tid. Nu har jag köpt två nya böcker. Ska läsa dem. Ska njuta, uppröras, gråta, skratta och skrika till … och tänka.
Det här inlägget postades i Litteratur och läsning. Bokmärk permalänken.