DENNA TERMIN FAR VI FRÅN SVERIGE TILL ANDRA SIDAN JORDEN MED MATEN SOM RESELEDARE!
Den här veckomenyn finns i en skola. Matsedeln håller sig läroplansnära uppdraget att språkutveckla eleverna samt att den också kursplanorienterar sig i samhällskunskap, geografi och hem- och konsumentkunskap:
VECKA 8 VI RESER VIDARE TILL CENTRALAMERIKA OCH KARIBIEN
Måndag På en lastbåt från Florida äter vi lapskojs med rödbetor
Tisdag Vi metar i Panamakanalen och lagar fisk med grillad paprika
Onsdag Kycklinggryta med bönor och ris från Guatemala
Torsdag ”Sopa de frijoles con papas” i El Salvador
Fredag Mexikansk kycklingfajita
Så här kunde några andra matsedlar presentera maten, det går att se att temat är Sveriges landskap:
Onsdag: Vindoftande kycklinggryta med svamp, persiljepotatis och vinbärssyltad morot
Torsdag: Broccoli och potatissoppa med varm scones på vitt fullkorn och färskost
Fredag: Skånsk kalops med inlagda rödbetor och kokt potatis
Måndag: Värmlandskorv med potatismos god senap och saltgurka
Tisdag: Lammgryta från Gotland med rosmarinpotatis
Onsdag: Stekt sillflundra med romröra från Bohuslän, kokt potatis
Torsdag: Husets pannkaka på ägg från Sanda i Haninge. Serveras med bär och keso
Fredag: Pasta med svensk klimatsmart ekoköttfärssås och lökyoghurt (hur ofta ni vill)
Måndag: Blodpudding med honungsglacerade rotfrukter och rårörda lingon
Tisdag: Bruna bönor från öland med stekt fläsk eller falukorv, kokt potatis
Onsdag: Citronstekt lax med ångkokt skivad potatis och dillfilsås
Torsdag: Morotssoppa med potatis och myntadoft eller vegetarisk ärtsoppa, hembakat
Fredag: Viltköttbullar i skogssvampsås från Jämtland med lingon och riven ugnspotatis
Tisdag Renköttsoppa från Lappland med tunnbröd och messmör
Fredag Sambalburgare av recept från vegabaren i Södermanland (Stockholm, Haninge)
Mmmmm orden sätter smak i munnen. Så underbart att jag, mina kollegor och elever får ta del av detta på vår skola, RUNSTENSSKOLAN!!! Nyfiken kontakta oss!!!