Åh så spännande. Detta visste jag inte:
”Cajsa Warg var 52 år när hon hösten 1755 på egen bekostnad gav ut in Hjelpreda i hushålllningen för unga fruentimmer.”
Den bok vi i vår tid textanknyter till genom att säga: Man tager vad man haver. Och inte heller det var sant. Cajsa Warg har inte sagt så. Däremot har hon verkat för att man är rädd om det man har och ser till att ta vara på det man har. Det får inte spillas bort, kastas bort eller bli något över.
Jag läser om Cajsa Warg i boken Assiett & Palett som har den underbara undertiteln ”Med öppna sinnen i Cajsa Wargs anda” skriven av Per Eric Nordquist. Gullers förlag., 1998. Och så var det receptet:
VATTENSOPPA
Engelsk buljong är en omskrivning för vatten. Vattensoppa är Cajsa Wargs recept på återhållsamhet läser jag i boken. Och som alla berättelser om föga innehåll – att koka soppa på en spik – så lägger man till rivet bröd, salladsblad, spenatblad, gurkskivor, ingefära, portulaksblad, smör (rikligt), 6-8 äggulor och söt grädde eller mjölk samt riven muskotnöt.