Kepsen, läraruppdraget och den ömsesidiga respekten

Körling fotograferar hur man kan göra med kepsarna och visa respekt för eleven och för reglerna

Jag gillar inte kepsdebatten, har aldrig gjort. Kepsdebatten lägger sig över allt annat av vikt och stör andra viktiga diskussioner som vi verkligen behöver samtala om och kring.

Kepsdebatten är av ondo och går alltid i stå. Debatten har samma innehåll och låter som en evig ramsa.Den skapar avstånd, synliggör människosyn och skiljer – oftast pojkarna – det skapas ett DOM med kepsarna.

Det är därför jag med glädje ser en annan lösning i ett klassrum, eller i flera klassrum, i en skola i Johannesburg, South Africa. Där hade man gjort små hängare till kepsarna. Kepsarna fick dessutom hänga inne i klassrummen. Det gör att eleverna inte behöver vara rädda att någon ska ta kepsen, förstöra den, man har helt enkelt  uppsikt över sin fina keps (den är oftast dyrbar och betyder mycket för en liten och en stor kille), och läraren visar att man tar kepsen med sig inomhus och hänger av sig den på en plats skapad för just den där kepsen, och därmed är det ingen större affär.

Jag tänker  – tyvärr är det just vårt vuxna förhållningssätt och vår röda ilska som skapar problemet med kepsen. Eftersom vi reagerar så kraftigt så kan eleverna genom kepsen faktiskt på äkta tonårsvis få trotsa oss en aning.

Men hängarna kan skapa en lösning av ett kepsproblem. Jag hörde någon som sa att man kan be eleverna ta av sig skorna vid skolan. Det kan vara bra att inte gå med skor inomhus – men syftet med att just ta av sig skorna var att komma tillrätta med att eleverna har kepsar på sig.

Så här menade personen: Om man tar av sig skorna så känner man sig dum om man har något på huvudet! Då jag hörde detta insåg jag att debatten aldrig skulle dö ut utan snarare blossa upp.

Förlåt mitt insmygande cyniska anslag.

Jag är trött på kepsar och den maktkamp som vi lärare underblåser genom att göra affär av killarnas kepsar. Jag vet hur mycket en liten kille kan längta efter att köpa en keps, och med vilken omsorg en liten kille står framför spegeln och sätter kepsen på plats för att sedan i skolan få den avslagen och bortplockad, som om…

som om den lille killen hade på sig kepsen för att … ja, just djävlas. Det tror jag inte den lille killen hade för avsikt att göra, men eftersom det utvecklades så i skolan så blir det just ett problem. Det är dessutom ett stort problem.

NÄE!

Fram för hängare… i klassrummet!

Den här hängaren fann jag hos American International School Johannesburg, och så vitt jag vet har den skolan ett mycket högt anseende. Ungarna trivs där. Det gör personalen också. Och den pedagogiska diskussionen har man om innehåll, lärarens roll och det pedagogiska arbetet. Kepsarna… nä.. om dem hörde jag ingenting. Såg en och annan lärare som skyddade sig mot den starka solen… med keps.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Hinder för lärande, Klassrummet, Pedagogiska miljöer, Värdegrunden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Kepsen, läraruppdraget och den ömsesidiga respekten

 1. Plura skriver:

  Du berör ett viktig sak.

  Är det här med kepsar ett kvinnligt problem? Eftersom det är övervägande kvinnor som är lärare.

  Jag vet inte, men som jag sa på systra di blogg. Grabbar i tonåren har hjärnan på service och tankarna spretar väldigt pågrund av hormonerna. Och då är mössan, kepsen, det som håller ihop tankarna. Om någon betvivlar detta är det bara att lyssna till Martin Ingvars forskning.

  Så jag tycker det är befängt med en debatt om keps på keps av. Det är väl det som finns under kepsen som är det viktiga. Och det är urbra om det fanns en hängare vid beänken så killen känner sig trygg att tankesamlaren finns inom räckhåll.

 2. Lilian skriver:

  Visst är det så att vi har viktigare saker att fokusera på än maktkampen om en keps.

 3. MacDanne skriver:

  Jag håller med om att debatten om kepsar är löjlig. Dock är jag inte så säker på att det hjälper med krokar i klassrummen heller. Att många vill ha kepsarna på huvudet beror på att frisyren blir ful, när man tar av kepsen, och alla vill ju se snygga ut. Ska vi be tjejerna att de hänger av sig sminket på en krok också?

  Det där med att man tar av sig huvudbonaden inomhus, började väl inom kyrkan en gång i tiden. Då gällde också att kvinnorna tiger i församlingen, men det sistnämnda är ju avskaffat, så varför inte avskaffa regeln om att man tar huvudbonad inomhus också då?

 4. Anna skriver:

  Jo, precis, kanske en poäng där. Frågan är om de har keps på när de är hemma hos varann, eller inomhus i allmänhet, eller är det bara i skolan?

 5. Plura skriver:

  MacDanne – du glömde en ska.

  För i välden skulle damer ha hatten på sig i kyrkan, speciellt om du uppträdde. Du skull skyla håret och klä dig i ”aska och säck” för att inte vara inbjudande. Och vips är vi inne på dagens debatt om sjalar, burkor mm. Inte bara islam har sådan idéer utan kristendomen också. Som synes är detta med huvudbonad ingen nyhet utan en evig debatt.

 6. Anne-Marie skriver:

  Hatten av för debatten om kepsen – min nya slogan. A-M

 7. Anne-Marie skriver:

  Jag tror det blir en grej med kepsen… jag har aldrig upplevt några problem… mina elever tar av sig kepsen utan att blinka… jag tror det handlar om ömsesidig respekt. Om jag säger … ta av er kepsarna… så sker det utan protest… för klimatet har skapats så. A-M

 8. Anne-Marie skriver:

  Finns all anledning att ta död på den här trista kepsdebatten i skolan. Vilka frågor kan vi då skapa innehåll kring? A-M

 9. pernilla skriver:

  kepsens vara eller icke vara är ett samtalsämne även utanför skolans värld.
  Under middagsbjudningar och dylikt dyker alltid frågan upp, efter att jag har berättat att jag är lärarstuderande, Vad tycker du om keps i klassrummet? En snabb fundering,ljuga eller inte? Är det värt att ta en debatt? Ett djupt andetag innan jag svarar att keps är inget jag kommer att bråka om, det finns viktigare saker att lägga ned energi på.
  Blir oftast utskälld, de som tycker något annat vågar inte säga något.
  Kepsen har blivit en symbol för respekt, eller snarare bristen på respekt i dagens samhälle, suck!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.