Handskriften och det talade språket

Körling fotograferar 2010

Framtidsforskare tror att handskriften kommer att bli en konstform. Vår kommunikation går via tangentbordet. Framtiden kanske också innebär att tangentskrivandet försvinner och vi talar in språket till datorn. Det kan innebära att skolan bör se över sin undervisning (Johan Peter Paludan på institutet för Fremtidsforskning i Köpenhamn).


Att skriva och att formulera ett skriftspråk stimulerar det abstrakta tänkandet. Det krävs också reflektion och eftertanke och skrivandet innebär en viss förskjutning från det omedelbara. Personligen blir jag lite fundersam över att det framtida skrivandet är direkt kopplat till talet. Det är olika kvaliteter i talat språk och det skrivna.

Skrev jag, samtidigt som jag läste det jag skrev, justerade ett och annat ord, funderade över mina formuleringar. Jag är dock en riktig tangentbordsskrivare. Den sköna handstilen använder jag då jag legitimerar mig, skriver till mig själv eller då jag lägger ned mycket stor omsorg om det konststycke jag vill formulera för hand i någon form. Då lägger jag ned mycket omsorg om formen. Jag snirklar mina bokstäver och tänker layout. Sådan skrivare är jag.

Anne-Marie

som lär mig om de olika skrivstilarna:

 • textade bokstäver (normalt lodrät form)
 • grundskrift (vanligtvis högerlutad)
 • Handstil (det personliga)
 • Skönskrift

Källa: Hallandsposten tisdag den 16 mars 2010

Det här inlägget postades i Svenskämnet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Handskriften och det talade språket

 1. pernilla skriver:

  Känner nästan ingen som väjer att skriva för hand idag…är det rimligt att traggla handskrift i den utsträckning som görs på skolorna idag (åtminstone de skolor jag känner till). Är det brist på datorer som styr, eller ”så har vi alltid gjort”?
  Min dotter kom hem ,fly förbannad, från skolan. Hon hade frågat sin lärare om hon fick göra sitt arbete om Antikens Grekland på datorn…läraren svarade nej, alla ska skriva för hand. Individualitet och nöjda elever får visst inte förekomma på den skolan.
  Vi ses på SH imorgon, gillar din blogg!

 2. Anne-Marie skriver:

  Då ses vi i morgon. Kanske talar vi om handskriften… kanske talar vi om läsningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.