Jag hörde mig själv säga

Först var jag på en sittning av ett mer inbjudande slag. Vi lyssnade och samtalade med Stockholms Handelskammares nye VD Maria Rankka som talade om kvotering. Det ställde mina tankegångar i spinn och snurr.  Då det var ett samtal kunde jag också få ett ord med i laget, jag hörde mig själv säga

Jag önskar att vi talar om innehållet i yrket och inte könet. Jag upplevde mig plötsligt trött på tudelningen och diskussionen om manliga och kvinnliga lärare. Jag ser mitt arbete med ett innehåll. Jag ser mitt uppdrag gestaltas i mitt yrke.  Så vill jag se det. Det är innehållet jag vill åt i det mesta. Det gäller såväl yrke som ämne. Det gäller undervisningens fokus och kring den är vi olika med olika kompetenser. Det ska nog inte handla om kön utan vad vi tillför detta fokus (jag håller flitigt på att utmejsla mina tankegångar… i en annan skriftlig form).

På jobbet tog jag mot en engagerad och frågvis lärarkandidat som ställde kluriga och medvetna frågor. Jag kände mig genast samspelande och utmanad (glädjeskutt i huvudet) och hörde mig själv säga en hel massa saker om Vygotskij och samspel. Jag sa bland annat

Jag samspelar med mig själv och mina idéer. Den tanken kan jag bära inom mig och det är ett slags samspel. Människan samspelar på så många plan. Dessvärre tänker vi mycket sällan på att vi samspelar med vårt eget tänkande. Kan vara viktigt att tänka på då vi umgås med elever och förväntningar på deras tankar och hur dessa gestaltas.

Väl hemma så ringde telefonen av en annan lärarkandidat som ställde frågor och berättade om sitt yrkesfarande (kandidaten reste från lärarhögskolan till en annan skola) och det är alltid generöst och spännande att höra och lyssna. Jag hörde mig själv säga;

Jag är lärande tillsammans med dig. Det är du och jag tillsammans som konstruerar detta samtal. Det vi talar om är kunskap mellan oss. Ja, jag är också lärande. Kom alltid ihåg att samspel fungerar så.

Så ringde telefon igen och jag hörde mig själv säga – Ja, visst, låt oss samtala om det där. Frågorna är så intressanta att jag får sprutt på mina tankegångar... välkommen så snackar vi! Det vi talar om får ni se i en intervju. Det var en journalist som ringde.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.