Världsbokdagen och om läsandet i klassrummet

Eleverna ritar sin läsning. Ja, och så läser de. Läser, läser, läser. Om de läser kartboken så är de ute i världen, tar sig via en flod genom länderna. Om de läser om Eddie så läser de om en underbar verklighet som har sina sorger och sina lösningar, om de läser om Bilbo så försvinner de för att komma tillbaka många, många sidor senare, om de läser Marsden så försäkrar de sig om att bibliotekets alla delar finns att låna, om de läser Kalle Anka så får de grubbla på bildernas förklaringar och de korta orden i pratbubblorna, om de läser en manual om hur att laga sin lärares tvättmaskin så är de inne i teknikens underbara mysterium, om de läser av sin fröken så läser de in ett varmt gensvar på att de är just där de är och att det är bra.

Fröken läser av sin klass och läser in sitt uppdrag. Texten ska vara levande. Och det blir den om vi samtalar om den, skriver om den, tänker om den … och låter den leva som det uppslag det kan innebära för eleverna och för undervisningen.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Världsbokdagen och om läsandet i klassrummet

 1. Lotta skriver:

  Grattis boken! Jag och ”mina” fyror och femmor har firat hela dagen med egen läsning, högläsning och genom att delge varandra vilka böcker vi läser och vad de handlar om. Uppskattat och givande. 🙂 En del ville göra gällande att det var av lathet vi grottade ner oss i böcker hela dagen…men jag lyssnar inte på sånt. Vi var allt annat än lata idag.

 2. Anne-Marie skriver:

  Hurra för boken! Jag läser Ulf Stark, dagen till ära. A-M

 3. thord wiman skriver:

  Ja. Lyckönskningar till boken. Må du ALDRIG bli en rödlistad eller utrotningshotad art!
  Jag läser den nyligt bortgångne men alltid förträfflige Sture Linnér ”Ingen människa är en ö”.

  Och tag emot denna tänkvärda boktitels fortsättning författad och nedtecknad av John Donne (1572-1631). Engelsk präst och poet.

  ”… hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller mina vänners liv skulle upphöra; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.”

  ”Donne var en ivrig förkämpe för människans frihet och värdighet.”

 4. Anne-Marie skriver:

  Tack Snälla Thord för dina vackra ord. In i hjärtat värmer de, A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.