Barnen kommer före

Då jag läser om Littorins avhopp från politiken tänker jag att alla egentligen är ansvariga. De som skriver om, de som läser om och de som publicerar om. Det finns tre barn med i bilden. De ska givetvis vara med i den privata sfären av Littorins liv och inte i den offentliga sfären.

Barn väljer inte sina världar, de får dem. Föräldrar kan kanske i bästa fall välja sina arbeten och sina intressen. Men barn får föräldrar som de tvingas anpassa sina liv till. Det är sorgligt att den som väljer att vara offentlig inte kan få sin omvärlds respekt om det privata, dvs barnens frihet att vara barn och ha en mamma eller pappa.

Det finns sfärer där ingen offentlighetspincip ska råda, där alla ska vara varsamma och tänka ur barns perspektiv. Det betyder att vi alla ska värna den fristad barn har med sina föräldrar, där hemmet är en egen plats och då föräldrarna inte är anträffbara för media eller uppdrag så ska barnen alltid vara fria. Det måste finnas en hederskodex för hur man behandlar barn.

It takes a village to bring up a child. Och alla är därmed ansvariga. Man kan tänka efter. Barn kommer inte före. De kommer heller inte efter. Barn är! Det är vi andra som gör att barnen antigen kommer efter eller före! Barn gör inte det! De tar det utrymme de behöver och har rätt till. Frågan är om vi vuxna släpper till landområde och hjärta för det. Då kanske barn alltid fick finnas just där de är! Här och nu och ibland oss alla!

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Barnen kommer före

 1. Plura skriver:

  Bra skrivet.

  Vissa journalister borde skaffa sig en hederskodex speciellt de som jobbar på boulevardpressen tycker Plura.

  Privatlivets snaskigheter är inget för det offentliga och man kan undra vad alla tänker som köper dessa tidningar för att gotta sig i andras tillkortakommanden.

 2. Lisa skriver:

  ”It takes a village to bring up a child”, jag gillar det uttrycket!!
  Jag bara önskade att det var så också, att alla vuxna förstod att ta sitt ansvar! Att vi gemensamt skulle arbeta åt samma håll! Och att alla vuxna kunde föregå med gott exempel! Tyvärr är det inte alltid så…

 3. Anne-Marie skriver:

  Om man visar att man är beredd att ta ansvaret om alla barn så kan det förändra mycket. Man måste börja med sig själv. Aldrig med andra. Det är precis som du skriver. Det tar nog tid. Det är mer av – It takes a child to bring up a village – för framtiden. A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.